Gevulde Artisjok

De artisjokken zijn er weer! En ze zijn zo mooi! Als ze zo naast elkaar liggen word ik helemaal blij 🙂 Het lastige is alleen dat niet iedereen weet hoe je ze moet bereiden. Daarom heb ik hier een lekker en niet al te moeilijk recept. Je moet alleen wel even de tijd hebben.

Recept Gevulde Artisjok

Hoeveelheid: 2 personen als hoofdgerecht of 4 personen als voorgerecht
Bereidingstijd: 20 minuten + 80 minuten oven

Benodigdheden

 • 2 artisjokken
 • 1 citroen
 • 3 kleine sneetjes (oud) wit brood
 • 80 gr parmezaanse kaas
 • 3 gr tijm
 • 1 teen knoflook
 • 15 gr boter
 • 2 el olijfolie
 • 300 ml witte wijn
 • evt. aioli

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de steel van de artisjokken. Knip de bovenste 2 cm van elk blaadje recht af met een schaar. Rasp de gele schil van de citroen. Halveer de vrucht en wrijf met de snijvlakken de artisjokken in om verkleuring te voorkomen.Snijd de korstjes van de sneetjes brood en rooster het brood licht. Rasp de kaas. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
 2. Maal het citroenrasp, brood, de kaas, tijm, knoflook, boter en olie fijn in de keukenmachine. Of pureer in een hoge beker met de staafmixer. Breng op smaak met peper.
 3. Duw het mengsel met je vingers tussen de blaadjes van de artisjokken. Pers de citroenhelften uit. Zet de artisjokken in de ovenschaal en vul de schaal met het citroensap en de witte wijn.

 4. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet ca. 70 min. in de oven. Controleer of de artisjokken gaar zijn door aan een blaadje te trekken; het blaadje moet gemakkelijk loslaten. Verwijder de aluminiumfolie en zet de schaal nog 10 min. terug in de oven tot het broodkruim goudbruin is. Laat de artisjokken wat afkoelen tot je ze kunt vastpakken en serveer. Pluk een voor een de blaadjes van de artisjok en trek het vruchtvlees er met je tanden af.
Serveer de artisjok lekker met wat aioli. Of maak een dressing van wat olie, azijn en peper en zout.

Hoe eet je een artisjok?

Het is soms lastig om een artisjok goed te eten. Als de artisjok goed gaar is kun je de bladeren er gemakkelijk uit trekken en tussen je tanden zetten om het vruchtvlees eruit te halen. Het is ook nog is heel gezellig eten. Met zijn allen om de artisjokken heen.
Als je steeds meer in het midden komt, zit er weinig vruchtvlees meer aan de bladeren en kun je hem schoonmaken voor het hart. Iets wat misschien vies werk lijkt, maar wel de moeite waard is. Kijk eventueel hieronder het filmpje om te kijken hoe je een artisjok gewoon kunt koken en aan het eind kunt schoonmaken.