Het is augustus!

Soms sta ik op de markt om groente en fruit te kopen en heb ik geen idee welke groente- en fruitsoorten nou van dit seizoen zijn. En dat kunnen ze mij daar vast vertellen, maar ik wil het ook graag zelf weten 🙂 

Als je seizoensgroente en -fruit koopt zijn deze een stuk goedkoper en veel smaakvoller! En daarbij ben je ook nog is goed bezig voor het milieu. Allemaal voordelen dus. Daarom zal ik maandelijks vertellen welke groente- en fruitsoorten je dit moment het beste kunt kopen. En om je verder op weg te helpen geef ik ook een paar leuke ideetjes die je er mee kunt doen. Want de hele dag komkommers eten word je op een dag ook zat en je kunt er veel meer mee dan alleen uit de hand eten.

Juli was een lekker maandje met heel wat mooie dagen! Ik heb flink genoten van het weer en het heerlijke fruit! Maar het is alweer tijd voor augustus. Een lastige maand wat betreft seizoensgroenten en -fruit. Veel soorten heb ik al benoemd of zijn het hele jaar door verkrijgbaar, en daarom niet typisch voor augustus. Daarom noem ik een aantal groenten- en fruitsoorten die ik typisch vind voor de zomer maar waar je veel meer mee kunt dan je denkt! Fijne zomer!

Fruit

Frambozen

Frambozen zijn ongeveer te verkrijgen van juni t/m oktober.

augustus

 1. Deze taart ziet er zo mooi uit! Niet helemaal cheesecake, want er zit weinig “cheese” in, maar lekker zal deze taart met frambozen, limoen en kokos zeker zijn! (link)
 2. Jep, altijd weer een ijsreceptje te vinden hier. Niet gek, want je kan mij wakker maken voor ijs… vooral voor cookies. Dus dat ik dit recept voor frambozen-cookiesijs is niet zo gek. (link)
 3. Deze chocoladetaart met frambozen is niet al te moeilijk om te maken. Je hebt wel even de tijd nodig, en je moet het leuk vinden. Maar het is zeker te doen! Ziet er goed uit toch! (link)
 4. Ook dit ziet er geweldig uit! Weinig ingrediënten nodig, weinig moeite, maar wel veel tijd. Het moet namelijk een aantal maanden staan. Maar dan heb je wel je eigen frambozenlikeur. Staat hoog op mijn to-do lijstje 🙂 (link)

Bosbessen

In juli en augustus zijn de bosbessen weer volop verkrijgbaar!

augustus

 1. Een chocolade-bosbessentaart met limoen. Zoet van de chocola maar fris van de bosbessen. Hmmmm… (link(recept is in het Spaans, maar gooi Google Translate eroverheen en je komt er prima uit)
 2. Zin in een tosti maar wel in iets anders dan simpel ham en kaas? Maak dan deze geitenkaaspanini met bosbessen en basilicum! (link)
 3. Dit is toch net alsof je oma een taart voor je gebakken heeft, of alsof de buurvrouw met het te veel aan bosbessen een taart voor de hele buurt gemaakt heeft?! En de simpelste taarten zijn vaak nog het lekkerst 🙂 Zo ook deze simpele bosbessentaart. (link)
 4. Weer eens wat anders om te maken van de bosbessen. Een bosbessen balsamico vinaigrette. Ook erg leuk om als cadeautje te geven. (link)

Groente

Komkommer

Komkommer is het hele jaar door goed verkrijgbaar en komt met name uit Duitsland of Spanje. Komkommer is lekker verfrissend en daarom heerlijk in de zomer! Maar je kunt er veel meer mee dan alleen maar los eten of door je salade gooien.

augustus

 1. Wij maken thuis graag hete zoetzure komkommer. Vooral lekker bij rijstgerechten maar ook bij bijvoorbeeld een barbecue. Koken in azijn, suiker, zout en een pepertje meekoken en klaar ben je. Deze zoetzure spicy komkommers klinken ook zeker niet verkeerd. (link)
 2. Limoen, munt en komkommerijsjes van Donna Hay. Ik zeg: maken nu het nog zomer is! (link)
 3. Nog een inmaakreceptje! Maar deze keer wat minder pittig. Komkommer leent zich goed voor inmaken, en neemt vrij gemakkelijk andere smaken aan maar blijft toch fris. Probeer deze ingemaakte komkommer met rode ui, radijsjes en mosterdzaad eens! (link)
 4. Een vrij simpele salade, maar altijd goed. Een romige komkommersalade met griekse yoghurt en rode ui. (link)

Maïs

Ook maïs is er vrijwel het hele jaar. Behalve oktober en november is maïs (volgens Milieu Centraal) lastiger te krijgen. Maïs is makkelijk om bij de barbecue te serveren als groenten. Maar wat kun je nog meer met maïs?

augustus

 1. Maïs is makkelijk en lekker bij een barbecue. Maar daar kun je meer van maken! Wat dacht je van deze maïs caribbean style? Ingesmeerd met homemade aioli, paprikapoeder, parmezaan en peterselie. Klinkt te lekker! (link)
 2. Ik heb ooit maïssoep op en dat was heerlijk. Hij is vrij machtig en kun je het beste eten als maaltijdsoep. Heerlijke romige maïssoep met bacon voor de wat koudere zomerdagen. (link)
 3. Ziet er gewoon heel feestelijk uit. Mocht je echt helemaal vegan eten staat er ook nog een receptje bij voor vegan mayo. Maar deze burger van erwten en maïs is denk ik lekker voor iedereen! (link)
 4. Maïs is heerlijk zoet, combineer dit met zoete gesauteerde lente-ui, parmezaan, chilipeper en wat citroensap en je hebt een heerlijke zomerse pasta! (link)

Volg De Foodsier op Pinterest voor o.a. nog meer recepten met seizoensgroenten en -fruit.

De seizoensgroenten en -fruit baseer ik op de “Groente- en fruitkalender” van Milieu Centraal. Ik benoem maandelijks de groente- en fruitsoorten met een A- en B-klasse welke voor de minste milieubelasting zorgen.