Het is juli!

Soms sta ik op de markt om groente en fruit te kopen en heb ik geen idee welke groente- en fruitsoorten nou van dit seizoen zijn. En dat kunnen ze mij daar vast vertellen, maar ik wil het ook graag zelf weten 🙂 

Als je seizoensgroente en -fruit koopt zijn deze een stuk goedkoper en veel smaakvoller! En daarbij ben je ook nog is goed bezig voor het milieu. Allemaal voordelen dus. Daarom zal ik maandelijks vertellen welke groente- en fruitsoorten je dit moment het beste kunt kopen. En om je verder op weg te helpen geef ik ook een paar leuke ideetjes die je er mee kunt doen. Want de hele dag avocado’s eten word je op een dag ook zat en je kunt er veel meer mee dan alleen uit de hand eten.

De zomer is toch echt begonnen. Hoewel er flinke regenbuien zijn, komen er toch ook steeds meer mooie dagen. Ik heb ondertussen de vakantie achter de rug. Een heerlijk weekend op Ameland bij Madnes. Ook hier met flinke regenbuien maar ook mooi weer. Maar nu ik weer terug ben is het tijd voor de seizoensgroenten en -fruit van juli! Met dit keer lekkere zomerse recepten.

Fruit

Rabarber

Rabarber heb ik al een keer eerder genoemd, maar dit is de laatste maand dat je het echt goed en lekker kunt verkrijgen. Geniet er dus nog even lekker van en maak een van deze zomerse recepten!
Rabarber is vanaf april t/m juli goed te verkrijgen en is (bijna) altijd afkomstig uit Nederland.

juli

 1. Deze crumblebars klinken superlekker! In combinatie met framboos (die nu ook in het seizoen zijn) maak je deze lekkere tussendoortjes. (link)
 2. Zomerser kan bijna niet. Frambozenijs met rabarber. (link)
 3. Deze spareribs met barbecuesaus met rabarber lijken me zo goed! Ik denk dat je deze heerlijk kunt maken met een barbecue. (link)
 4. Deze yoghurtcake met pistache en rabarber lijkt me perfect voor een zomers feestje! (link)

Perzik

Perzik is maar kort echt goed en lekker verkrijgbaar. Je kunt perziken vinden van juni t/m augustus en komen dan vooral uit Frankrijk. Je kunt ze verder het jaar door ook verkrijgen maar dan krijgen deze de B-klasse.

juli

 1. Pompoen is ook van dit seizoen (daar kun je straks meer over lezen). Dus lekker combineren! Salade met pompoen, perzik en venkel van Green Kitchen Stories. (link)
 2. Bruschetta’s met geitenkaas, perzik en basilicum. De perfecte hapjes om je gasten op een zomeravond mee te verrassen! (link)
 3. Perzik en geitenkaas blijkt een hele goede combi te zijn! Salade met perzik, vijgen en geitenkaas met amandelcrust. (link)
 4. Een vegan perzik taart met walnootcrust waarvan de meeste mensen waarschijnlijk niet alles in hun keukenkastje hebben liggen, maar heb je wel arrowroot en agar flakes dan is het zeker de moeite waard!(link)

Groente

Tuinbonen

Tuinbonen eet ik eigenlijk bijna nooit maar je kunt er heel veel mee! Volgens Milieu Centraal zijn tuinbonen vooral goed verkrijgbaar in januari, februari, april, juni, juli, augustus, oktober en december. Niet echt een patroon, en waarom het deze maanden zijn… ik heb geen idee!

juli

 1. Pizza met yoghurt, gegrilde courgette en tuinbonen. Ook een lekker zomers receptje! (link)
 2. Het kan soms zo simpel zijn. Gegrilde tuinbonen met chili en citroen. Ook leuk als groenten bij een barbecue.(link)
 3. Dezelfde mooie kleur als guacamole, maar dan weer is wat anders. Een tuinbonendip met citroen en munt. Het recept is in het Pools (denk ik) maar gelukkig heeft ze het zelf al vertaald. (link)
 4. Misschien ziet deze foto er iets minder appeteitelijk uit dan de anderen, maar voor een doordeweekse dag lijkt me dit een heel geschikt recept. Gehaktballetjes met tuinbonen en citroen van ottolenghi. (link)

Pompoen

Bij pompoen denk je al gauw aan Halloween en koude dagen. Maar vanaf deze maand kun je de pompoen al verkrijgen! Ik zal rond Halloween winterse recepten posten, maar voor nu zomerse recepten met pompoen!
Pompoen is te verkrijgen vanaf juli t/m januari en is meestal afkomstig uit Frankrijk, Nederland of Spanje.

juli

 1. Zomerser dan ijs kan ik het niet maken! Pompoenijsjes met crushed vanillewafeltjes. Die kun je natuurlijk weglaten om het echt skinny te houden. (link)
 2. Linzensalade met avocado, pompoen en een tahini-sojasaus. Een goede maaltijdsalade voor een zomerse dag!(link)
 3. Een goede gnocchi kan zo lekker zijn! Vooral deze met pompoen en cantharellen. De site is een beetje raar en je moet flink naar beneden scrollen, maar dan heb je wel een lekker recept!(link)
 4. Een simpele en snelle spaghetti (met de naam Lazy Cat Kitchen mag dat ook wel) met een zoete pompoen en verfrissende citroen. (link)

Volg De Foodsier op Pinterest voor o.a. nog meer recepten met seizoensgroenten en -fruit.

De seizoensgroenten en -fruit baseer ik op de “Groente- en fruitkalender” van Milieu Centraal. Ik benoem maandelijks de groente- en fruitsoorten met een A- en B-klasse welke voor de minste milieubelasting zorgen.