Het is juni!

Soms sta ik op de markt om groente en fruit te kopen en heb ik geen idee welke groente- en fruitsoorten nou van dit seizoen zijn. En dat kunnen ze mij daar vast vertellen, maar ik wil het ook graag zelf weten 🙂 

Als je seizoensgroente en -fruit koopt zijn deze een stuk goedkoper en veel smaakvoller! En daarbij ben je ook nog is goed bezig voor het milieu. Allemaal voordelen dus. Daarom zal ik maandelijks vertellen welke groente- en fruitsoorten je dit moment het beste kunt kopen. En om je verder op weg te helpen geef ik ook een paar leuke ideetjes die je er mee kunt doen. Want de hele dag avocado’s eten word je op een dag ook zat en je kunt er veel meer mee dan alleen uit de hand eten.

De tijd gaat mij veel te snel. We zitten alweer bijna op de helft van het jaar. In mijn idee is 2016 nog maar net begonnen. Maar het is alweer juni! Tijd om de seizoensgroenten en -fruit van juni op een rijtje te zetten!

Fruit

Kersen

Deze week op de markt stonden deze kistjes kersen dus mijn moeder en ik besloten een kistje mee te nemen. De man van de groentekraam vroeg nog of we niet gewoon een pondje wilde maar nee, wij wilden een kistje. Eenmaal thuis kwamen we erachter dat het kistje 11 euro kostte. Vandaar dat hij vroeg of we minder wilden. Maar ze zijn zo lekker! Die 2 kg komt heus wel op. Maar naast gewoon eten kun je veel meer lekkere dingen ermee. Mochten ze deze dagen nog niet op zijn, dan maak ik een van onderstaande receptjes 🙂

Kersen zijn te verkrijgen in de maanden juni, juli en augustus. Meestal zijn ze afkomstig uit Nederland, Duitsland of de VS.

seizoen-juni

 1. Cheesecake én brownie in één. Dat wil je toch! In combinatie met kersen. Lekker! (link)
 2. Ik hou van ijs. En als ik ergens lavendel bij zie staan dan wil ik het. Kersenijs vind ik verfrissend maar gek genoeg ook verwarmend. In combinatie met lavendel (en vanille) lijkt mij dit ijs zó lekker! (link)
 3. Mueslireep zonder granen. Met amandelen en gedroogde kersen in dit geval. (link)
 4. Het kan soms zo simpel zijn. Kersen (en abrikoos of perziken) op de barbecue! Maak ze met de marinade uit het recept en serveer ze op een bolletje ijs als nagerecht van de barbecue! (link)

Abrikoos

Abrikozen kun je vrij lang krijgen. Dit begint vanaf juni en duurt ongeveer t/m januari. De abrikozen zijn dan afkomstig uit Frankrijk, Griekenland of Zuid-Afrika.

seizoen-juni

 1. Een ovengerecht met geroosterde aardappels en kipfilet gevuld met brie en geglaceerd met abrikoos en walnoten. Jahoor, dit lijkt me wel wat 🙂 (link)
 2. Abrikozen uit de oven met kersen, ricotta en tijm. Beiden zijn nu goed verkrijgbaar. Lekker op geroosterd brood. Ik weet nog niet wat ik me er bij voor moet stellen maar het is weer is wat anders en kan zo maar verrassend zijn. (link)
 3. The Bojon Gourmet heeft altijd hele mooi foto’s. Ook deze vond ik weer mooi. Een glutenvrije abrikozen-custard taart met kardamombodem. (link)
 4. Wanneer je zin hebt in een bijzondere tosti dan lijkt met dit een goede variatie! Een tosti met bacon, brie, abrikoos, gegrilde kaas en balsamico. (link)

Groente

Erwten

Verse doperwten zijn vanaf juni t/m augustus te verkrijgen en zijn afkomstig uit Duitsland en Nederland.

seizoen-juni

 1. Ik moest meteen denken aan de carbonara van Jamie Oliver. Ik maakte daar deze variant van (ik hou niet zo van doperwten) maar het recept kan hier zeker niet ontbreken! Een skinny carbonara van doperwten. (link)
 2. Er gaat niks boven echte guacamole. Maar mocht je doperwten over hebben dan kun je er zeker guacamole van maken! (link)
 3. Een erwtenpuree met citroen. Lekker verfrissend in de zomermaanden. (link)
 4. Een vrij uitgebreid recept maar met mooie foto’s. Een saus van erwten en truffel geserveerd met paddenstoelen en zalm. Een plaatje om op tafel te zetten wanneer je eters krijgt! (link)

Bloemkool

Ook bloemkool is lang te verkrijgen. Van juni t/m januari krijgt deze de A-klasse van Milieu Centraal. De bloemkool is dan afkomstig uit Nederland en heel af en toe uit Italië.

seizoen-juni

 1. Ondanks dat deze bloemkoolbites met parmezaan vrij simpel om te maken zijn, zijn ze wel weer eens wat anders! (link)
 2. In Frankrijk kreeg ik bloemkoolsoep. Ik wist niet wat ik ervan kon verwachten maar het was zo ontzettend lekker! Het klinkt saai maar het heeft een hele volle en romige smaak. Deze bloemkoolsoep met kikkererwten lijkt mij ook erg lekker, maar ook voedzaam. (link)
 3. Popcorn van bloemkool? Interessant! (link)
 4. Ik vind courgettekoekjes (fritters) ook altijd lekker. Maar om een keer af te wisselen kun je ook deze bloemkoolkoekjes maken. Een simpel recept. (link)

Avocado

Avocado is bijna het hele jaar door te verkrijgen. Wel zit er een groot verschil in kwaliteit. De enige maanden dat deze minder goed verkrijgbaar zijn, zijn augustus en september. Nog even van genieten dus. De avocado’s zijn afkomstig uit Israël en Kenia. (Israël en Kenia liggen niet echt om de hoek. Nieuwsgierig waarom deze de B-klasse krijgen? Dat kun je hier lezen).

seizoen-juni

 1. Een receptje in combinatie met avocado. Leuke komkommerrolletjes gevuld met romige avocado. Leuk om een feestje. (link)
 2. Elke keer staat er wel een pestoreceptje tussen. Ik hou heel erg van pesto. En hoewel er niks boven echte traditionele pesto gaat ben ik altijd nieuwsgierig naar andere receptjes. Dit is een pesto met avocado en zonder olijfolie. (link)
 3. Gevulde eieren lopen altijd goed, maar ze zijn ondertussen wel afgezaagd. Tenzij je ze vult met iets anders! Gevulde eieren met guacamole. (link)
 4. Dit ziet er leuk uit! Een avocado mugcake. (link)

Volg De Foodsier op Pinterest voor o.a. nog meer recepten met seizoensgroenten en -fruit.

De seizoensgroenten en -fruit baseer ik op de “Groente- en fruitkalender” van Milieu Centraal. Ik benoem maandelijks de groente- en fruitsoorten met een A- en B-klasse welke voor de minste milieubelasting zorgen.