Het is mei!

Soms sta ik op de markt om groente en fruit te kopen en heb ik geen idee welke groente- en fruitsoorten nou van dit seizoen zijn. En dat kunnen ze mij daar vast vertellen, maar ik wil het ook graag zelf weten 🙂 

Als je seizoensgroente en -fruit koopt zijn deze een stuk goedkoper en veel smaakvoller! En daarbij ben je ook nog is goed bezig voor het milieu. Allemaal voordelen dus. Daarom zal ik maandelijks vertellen welke groente- en fruitsoorten je dit moment het beste kunt kopen. En om je verder op weg te helpen geef ik ook een paar leuke ideetjes die je er mee kunt doen. Want de hele dag aardbeien eten word je op een dag ook zat en je kunt er veel meer mee dan alleen uit de hand eten.

Mei is ondertussen van start! En terwijl ik in een regenachtig Frankrijk zit, is het prachtig weer in Nederland. Geniet er van zou ik zeggen! En daarom een paar lekkere voorjaarsrecepten. Voor een warme lentemiddag of voor een koude regenachtige avond.

Fruit

Aardbei

Laten we beginnen met de aardbeien! Want vanaf mei zijn deze heerlijke zoete zomerkoninkjes verkrijgbaar. En hier in Frankrijk heb ik de goede tip gekregen om gariguette aardbeien te kopen. Mocht je binnenkort naar Frankrijk gaan dan moet je dit ook zeker doen! Ik heb nog nooit zulke zoete en smaakvolle aardbeien gegeten!

De aardbei heeft volgens Milieu Centraal altijd de B-klasse en is vanaf mei t/m oktober verkrijgbaar. Meestal zijn deze afkomstig uit België of Nederland.

seizoen-mei

 1. Als ik Oreo zie dan ben ik al om. Deze no-bake chocoladetaart met oreocrust en aardbeien wil ik! (link)
 2. Hmmm bananenbrood met aardbeien! Niet de meest gezonde variant, maar die valt er wel van te maken denk ik. (link)
 3. Hoe leuk is dit! Soort cheesecake popsicles. Je kunt het ijs zelf maken, maar wil je een snel recept dan kun je gewoon aardbeienroomijs in de winkel kopen. (link)
 4. Crostini geitenkaas met aardbeien en balsamico. Ik vind deze crostini’s er altijd zo mooi uitzien. Weinig werk maar ziet er heel feestelijk uit! Lijkt me ook heel geschikt bij een apéritief.  (link)

Galiameloen

In april benoemde ik de zoete oranje cantaloupemeloen. Dit keer recepten met de groene, iets frissere, maar ook zoete galiameloen. Net als de cantaloupe is de galia verkijgbaar van februari t/m mei. Geniet dus van de laatste maand dat deze meloen nog lekker zoet is! Ook de galia is meestal afkomstig uit Costa Rica.

seizoen-mei

 1. Een koude galiameloensoep. Lekker als voor- of nagerecht. (link)
 2. Bij dit gerecht zit geen recept. Maar het gaat mij meer om het superleuke idee. Verwijder de zaadjes uit de meloen en vul deze met een (quinoa)salade. Leuke manier van opdienen en ook nog is een lekkere toevoeging aan je salade! (link)
 3. Groene sangria met komkommer, galia, munt, basilicum en limoen. Lijkt me een lekkere en verfrissende variatie op normale rode zoete sangria. (link)
 4. 15 leuke manieren om meloen te gebruiken. Waaronder deze leuke naamstokjes met meloenletters. (link)

Groente

Broccoli

Vanaf mei t/m november kun je de broccoli makkelijk verkrijgen. Meestal is de broccoli afkomstig uit Duitsland en soms uit België.

seizoen-mei

 1. Hoewel er niks boven een echte goede traditionele pesto gaat, kan deze pesto van broccoli zomaar erg lekker zijn! Link is wel in het italiaans, maar dat is ook het enige echte pestoland 😉 (link)
 2. Een salade van geroosterde broccoli, feta en rozijnen. Weer eens wat anders, maar zeker het proberen waard. Ik denk dat het vooral lekker is op wat koudere lentedagen. (link)
 3. Dit ziet er interessant uit! Een hartige broccolitaart met avocado en zongedroogde tomaatjes van De Groene Meisjes. (link)
 4. Broccolisoep klinkt niet zo spannend, maar deze broccolisoep met gember, citroen en kokos is dan wel weer heel leuk om eens te maken. (link)

Paksoi

Paksoi is vanaf mei t/m oktober te verkrijgen en komt meestal uit ons eigen kikkerlandje.

seizoen-mei

 1. Dit ziet er goed uit! Een goed gevulde ramensoep met tofu, paksoi en noodles van courgette. (link)
 2. Ik denk dat je niet echt zoveel paksoi in 1x maakt, maar mooi is het wel! Gegrilde paksoi met zoete sojaglaze. (link)
 3. Ik hield nooit van dumplings, totdat ik bij YOOM in Parijs heb gegeten (tip, ga hier eten in Parijs!). Sindsdien vind ik ze heerlijk. Deze (vegan) dumplings met paksoi en shiitake klinken goed! (link)
 4. Bij deze foto zit geen recept. Maar het leuke hiervan vind ik dat de paksoi als slasoort wordt gebruikt. Daar heb ik nooit over nagedacht maar is een leuk idee! (link)

Postelein

Vanaf mei t/m oktober kun je postelein kopen. Ook postelein komt uit ons eigen Nederland.

seizoen-mei

 1. Pesto van postelein. Ook hier geldt: er gaat niks boven de echte traditionele pesto, maar dit zou je zo maar eens kunnen verrassen! (link)
 2. Een recept waarbij je bovenstaande pesto kunt gebruiken. Orecchiette met posteleinpesto, champignons en gegrilde geitenkaas. De link verwijst niet naar het recept. Maar gebruik bovenstaand pestorecept en je komt een heel eind. (link)
 3. Salade met postelein, mandarijn, feta en een jalapeño vinaigrette. Vooral die jalapeño vinaigrette spreekt mij aan 🙂 (link)
 4. Salade van koolrabi, appel, radijs en postelein. Niet heel spannend maar wel een variatie op je normale salade voor een doordeweekse dag. (link)

Volg De Foodsier op Pinterest voor o.a. nog meer recepten met seizoensgroenten en -fruit.

De seizoensgroenten en -fruit baseer ik op de “Groente- en fruitkalender” van Milieu Centraal. Ik benoem maandelijks de groente- en fruitsoorten met een A- en B-klasse welke voor de minste milieubelasting zorgen.