Inspiratie voor aspergerecepten

Als we vroeger vervelend waren thuis zeiden mijn ouders altijd dat we voor straf aspergesoep moesten eten als we zo door zouden gaan. Daar werden we dan wel stil van, want dat wilden we echt niet! We hadden het allemaal nog nooit gegeten maar als je het voor straf moest eten kon het nooit lekker zijn. Dus voor een lange tijd hebben mijn broer, zus en ik alle drie geen aspergesoep gegeten omdat we dachten dat het heel vies zou zijn. Totdat ik pas een aantal jaar geleden voor het eerst asperges probeerde, en wat bleek… ik vond het hartstikke lekker! Dus nu het weer aspergetijd is ga ik graag op zoek naar recepten die ik kan maken 🙂

De officiële opening van het aspergeseizoen 2016 was (volgens het Nederlands Asperge Centrum) op donderdag 14 april. Het aspergeseizoen 2016 eindigt op 24 juni. Je hebt nu dus nog twee maandjes om te genieten van het “witte goud”.

Recepten met asperges

Ik heb wat heerlijke recepten gevonden met asperges. Van hartige cake tot pasta en van partyhapje tot soep.

asperges

 1. Gebakken eieren met asperges en parmezaan. Superleuk! Gewoon twee eieren in een ovenschaaltje, gesneden aspergers erbij en parmezaan erover. Even in de oven en klaar! (link)
 2. Ook al zo een leuk idee! Een pizzabodem van rode bieten belegd met tomaten, geitenkaas, asperges en pesto.(link)
 3. Simpel maar slim! Toast met avocado en geroosterde asperges. (link)
 4. Dit vind ik er leuk uitzien! Het is wel in het Italiaans, maar met Google Translate is het zeker te doen. Een hartige cake met zongedroogde tomaten, olijven en asperges. Hoe feestelijk! (link)
 5. Leuke hapjes voor een feestje 🙂 Kruidenkaashapjes met asperges. (link)
 6. Dit kan niet ontbreken in het lijstje: aspergesoep met gebakken asperges en coquilles. (link)
 7. Salade van asperges met aardbeien en balsamico, verrassende combinatie! (link)
 8. Ook dit ziet er mooi uit om op tafel te zetten: quiche met asperges, mozzarella en parmezaan. (link)
 9. Een simpele manier om je asperges net even anders klaar te maken. Geroosterde asperges met knoflook, parmezaan en citroen. (link)
 10. Dit is wel een van mijn favorieten denk ik: quiche met asperges, erwten, feta en parmaham. Ook al zo een feestje om te zien. (link)
 11. Ook een erg leuk en simpel hapje om te maken voor een feestje of voorgerechtje. Asperges met roomkaas gerold in gerookte zalm. De link is in het Duits maar de foto’s spreken voor zich (link)
 12. Ook deze staat hoog in mijn favorieten lijstje. Linguine met tomatensaus, asperges, artisjokken, babyspinazie en basilicum. (link)

Asperges bereiden

Schoonmaken

Snijd een aantal cm van de onderkant van de asperges af. Schil de asperges met een dunschiller (het topje hoef je niet te schillen). Er wordt soms gezegd dat je alleen witte asperges hoeft te schillen, maar ik zou ook zeker groene asperges schillen.
Ik heb het nog nooit geprobeerd maar op internet geven ze de tip om voor het schillen de onderkant van de asperges af te snijden en vervolgens een halfuurtje in koud water te leggen. Op deze manier zou je ze beter kunnen schillen. 

Bereiding

Leg de asperges in ruim koud water en voeg wat zout toe. Breng het water aan de kook. Laat de asperges ongeveer 5 minuten in kokend water liggen. Zet daarna het vuur uit en laat ze nog 15 minuten (met gesloten deksel) in de pan doorgaren.

Houdbaarheid

Rol je asperges in een vochtige theedoek en bewaar ze in de koelkast. Verse asperges kun je ongeveer 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Op zoek naar andere seizoensgerechten? Kijk hier of volg mij op pinterest