Teriyaki (van dadels) met mango

Eerder kon je al lezen dat mango een fruitsoort is van dit seizoen. Andere maanden kun je ook wel mango’s kopen maar ze zijn dan groen, hard, niet zoet en ook nog is duur. Dus dan kun je beter kiezen voor fruit die dat seizoen wél lekker zijn. Maar nu de mango’s wel zoet en goedkoper zijn zou ik ze zeker kopen!

teriyaki-mango

Je kunt mango’s heerlijk los eten, maar je kunt er ook heel veel andere lekkere dingen mee. Ik noemde hier al een aantal receptjes die je met mango kunt maken. Een daarvan was de teriyaki met mango. Dat vond ik er zo lekker uitzien dat ik het ook ging maken. Ik paste het een en ander aan en kwam zo tot dit recept. Normaal gesproken maak je teriyaki met veel bruine suiker maar in dit geval maakte ik het met dadels. Hoewel ik dadels normaal niet zo lekker vind (ik heb ooit een bedorven dadeltruffel op en sindsdien kan ik geen dadels meer zien) was het echt heel lekker! De dadelsmaak proefde je niet echt, maar je hebt wel het zoete voor de teriyaki. Yummmm!

Oh, en is het nou geen mangoseizoen (januari, februari en maart) dan kun je ook heel goed de bevroren mangostukjes uit de supermarkt kopen. Handig 🙂

teriyaki-mango

Recept Teriyaki

Hoeveelheid: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden

Vlees

  • 450 gr kipfilet

Groenten en fruit

  • 1 courgette
  • 1 rijpe mango
  • 10 medjoul dadels
  • 1 rode ui
  • Taugé
  • Lente-ui

Kruiden en specerijen

  • 100 ml sojasaus (kikkoman less salt, het groene flesje)
  • 40 ml witte wijnazijn
  • 2 el zoete ketjap
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 1 tl chilipoeder
  • Sesamzaadjes

Granen

  • 400 gr (zilvervlies)rijst
  • 2 el bloem

Bereidingswijze

Saus

Ontpit de dadels en week deze minimaal 10 minuten in 100 ml water.

Doe de geweekte dadels (+ het water) in de keukenmachine. Mix dit tot een glad mengsel. Voeg dan de sojasaus, ketjap, azijn en fijgesneden knoflook, gember en rode peper bij. Meng dit alles tot een gladde saus.

teriyaki-mango

Kies voor een sojasaus met minder zout. Anders wordt het geheel heel erg zout.

Teriyaki

Meng de bloem, chilipoeder en wat peper en zout. Snijd de kip in blokjes en meng met de bloem.

Snijd de ui en courgette. Verwarm een (wok)pan en bak de ui 2 minuten in wat olie. Doe dan de kip erbij en bak bruin (hoeft niet gaar). Voeg dan de courgette toe en bak kort mee.

teriyaki-mango

Doe de saus bij de kip samen met een heel klein scheutje water. Laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen. Voeg dan de gesneden mango toe en pruttel nog ongeveer 5 minuten. Kook in tot de gewenste dikte.

teriyaki-mango

Snijd de mango af langs de pit. Snijd de mango in en keer de mango  binnenstebuiten. Tada! Mooie blokjes die je er zo af kunt snijden (of eten 😉 )

Kook ondertussen de rijst. Serveer de rijst en saus apart. Strooi wat lente-uitjes, taugé en sesamzaadjes over het gerecht en eetsmakelijk!

teriyaki-mango

teriyaki-mango