Seizoensgroenten en -fruit van april

Soms sta ik op de markt om groente en fruit te kopen en heb ik geen idee welke groente- en fruitsoorten nou van dit seizoen zijn. En dat kunnen ze mij daar vast vertellen, maar ik wil het ook graag zelf weten 🙂 

Als je seizoensgroente en -fruit koopt zijn deze een stuk goedkoper en veel smaakvoller! En daarbij ben je ook nog is goed bezig voor het milieu. Allemaal voordelen dus. Daarom zal ik maandelijks vertellen welke groente- en fruitsoorten je dit moment het beste kunt kopen. En om je verder op weg te helpen geef ik ook een paar leuke ideetjes die je er mee kunt doen. Want de hele dag mango’s eten word je op een dag ook zat en je kunt er veel meer mee dan alleen uit de hand eten.

Nu is april net begonnen! En hoe… de eerste weekenden was het heerlijk weer, maar helaas hebben we het daarna weer met de regen moeten doen 🙁 Hopen dus dat de zon snel weer doorbreekt! Welke groente- en fruitsoorten kun je het beste kopen in April?

Fruit in april

Rabarber 

Rabarber is vanaf april t/m juli goed te verkrijgen en is (bijna) altijd afkomstig uit Nederland.

rabarber

 1. Rabarbercurd en -puree. Deze curd en puree kun je o.a. gebruiken voor rabarberbars (recept ook in de link) en die zien er heerlijk uit! (link)
 2. Citroen-rabarber cheesecake. Alleen al een plaatje om te zien!  (link)
 3. Prosecco-sparkler met rabarber. Dit ziet er toch super leuk en verfrissend uit! Wordt o.a. gemaakt met rum en gember. (link)
 4. Rabarbertaart met crème pâtissière. Deze taart maak je met banketbakkersroom. De link is wel in het Spaans, maar m.b.v. Google Translate kom je een heel eind. (link)

Meloen/Cantaloupe

De cantaloupe- en galiameloen zijn van februari t/m mei goed en smaakvol te verkrijgen. Meestal zijn deze afkomstig van Costa Rica.

meloen

 1. Cocktail met cantaloupelimonade en lavendelsiroop. Drie recepten in één. Je kunt natuurlijk ook alleen de cantaloupelimonade maken. (link)
 2. Sorbet van cantaloupe. Hmmmmm…. maak deze nu alvast van de zoete en rijpe meloenen en je hebt hartje zomer heerlijk eigengemaakte meloensorbet! (link)
 3. Salade met cantaloupe, komkommer, munt en feta. Klinkt fris en ziet er heel kleurrijk uit. Lijkt mij een heel leuk voorgerecht wanneer je een dinertje hebt. (link)
 4. Salade caprèse met cantaloupe. Een standaard salade caprèse maar in plaats van tomaat gebruik je meloen. En de bekende combinatie meloen met ham. (link)

Mango

Mango heeft volgens Milieu Centraal altijd de B-klasse. Je kunt ze een groot deel van het jaar krijgen en dat begint vanaf april en is t/m december. Meestal komen deze uit Brazilie en soms uit Mexico.

mango

 1. IJsjes met yoghurt, kokos en mango. Wanneer je gebruik maakt van een goede zoetstof, zijn deze ijsjes ook helemaal zo slecht nog niet! (link)
 2. Salade met mango en spinazie. Een simpele en snelle maar lekkere salade. Spinazie is het hele jaar door verkrijgbaar. (link)
 3. Vegan mangotaart. Bijna zonde om op te eten. Vegan met o.a. kokosmelk en amandelmeel maar ook heel goed niet-vegan te maken voor wie dat zou willen (gebruik dan bijvoorbeeld de crème patissière van de rabarbertaart). (link)
 4. Teriyaki met kip en mango. Een snelle maaltijd maar zeker ook heel lekker en voedzaam! (link)

Groente in april

Zeekraal

Zeekraal is vanaf april verkrijgbaar t/m augustus en komt voornamelijk uit Nederland en Frankrijk.

zeekraal

 1. Gegrilde makreel met zeekraal en gekaramelliseerde tomaten. Ook een geschikt recept voor de barbecue in het zomerseizoen. (link)
 2. Simpele tomatensalade met zeekraal en buratta. Dit is een kleurrijke salade en vooral lekker voor de warme dagen met wat brood. (link)
 3. Snelle linguine met garnalen en zeekraal. Deze pasta is gemakkelijk te maken en heeft ook een zomers tintje vanwege de citroen. (link)
 4. Aardappelsalade met zeekraal. Deze salade lijkt mij ook heel geschikt bij een barbecue! (link)

Artisjok

Artisjokken worden vaak uit blik gebruikt. Zonde want vers kunnen ze zo lekker zijn. Zelf eet ik ze eigenlijk veel te weinig, maar vooral omdat ik niet zo goed weet wat ik er mee moet. Nu ze in het seizoen kun je een van deze gerechten uitproberen! Zo zie je dat artisjok eigenlijk heel veelzijdig kan zijn.

Artisjokken zijn vers te verkrijgen van december t/m mei. Ook deze krijgen altijd de B-klasse. Artisjokken komen meestal uit Spanje.

artisjok

 1. Gegrilde artisjok met knoflookboter. Weer eens een andere manier om artisjok klaar te maken. (link)
 2. Citroenlinguine met garnalen en artisjok. In dit recept worden artisjokharten uit een blik gebruikt, maar deze kun je heerlijk vers maken. Als je bijvoorbeeld overhoudt van de hierboven genoemde gegrilde artisjok kun je deze opmaken in deze pasta. (link)
 3. Galette met spinazie en artisjok. Dit vind ik er heel leuk uitzien! Naast de spinazie en artisjok zit in deze galette ook blauwe kaas, mozzarella en pijnboompitten. (link)
 4. Fritatta met artisjok, broccoli en spinazie. Gezonde recepten voor in de lente, waaronder deze fritatta. Ook met artisjokken uit blik, maar nu kun je lekker verse artisjok gebruiken! (link)

Volg De Foodsier op Pinterest voor o.a. nog meer recepten met seizoensgroenten en -fruit.

De seizoensgroenten en -fruit baseer ik op de “Groente- en fruitkalender” van Milieu Centraal. Ik benoem maandelijks de groente- en fruitsoorten met een A- en B-klasse welke voor de minste milieubelasting zorgen.