Spaghetti met gegrilde courgettepesto

Ik kan maar een ding zeggen over dit recept: dit moet je een keer maken! Een tijdje geleden vertelde ik over het boek van Jamie Oliver. Er stond een recept in van een magere variant van carbonara. Ik had dit recept gemaakt en vond het erg lekker, alleen het ging me halverwege de maaltijd een beetje tegenstaan. Hij maakte in zijn recept gebruik van doperwten, maar daar ben ik niet zo van. Ik vind ze droog en een beetje melig. Maar het bracht mij wel op het idee voor het volgende recept! Ik ging voor gegrilde courgette en aubergine en maakte er een pesto van. En ik moet eerlijk zeggen, ik vind dit recept véél lekkerder. Maken dus!

Credits gaan in dit geval deels naar mijn vader 😉 

courgettepesto

Recept Gegrilde Courgettepesto

Hoeveelheid: 3 a 4  personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Benodigdheden

 • 300 gr volkorenspaghetti
 • 1 courgette (300 gr)
 • 1 aubergine (3oo gr)
 • 150 gr baconreepjes
 • 30 gr parmezaan
 • 30 gr basilicum
 • 20 gr blanke amandelen
 • 15 gr pijnboompitten
 • 2 tenen knoflook
 • sap van 1 citroen
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Benodigdheden

Snijd eerst de courgette en aubergine in plakken. Besprenkel deze met een beetje olijfolie en peper en zout.

Zet alvast een pan water op voor de spaghetti.

GRILLPAN: Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed warm worden. Grill vervolgens de plakken tot deze gaar zijn. Ze hoeven er niet heel mooi uit te zien, straks gaan ze door de keukenmixer.

OVEN: Heb je geen grillpan dan kun je de courgette en aubergine ook in de oven grillen. Verwarm de oven voor op 200 graden, leg alle (met olijfolie besprenkelde) plakken op een bakplaat en grill voor ongeveer 20 minuten. Draai ze eventueel halverwege de grilltijd om.

courgettepesto

Rooster kort de amandelen en pijnboompitten. Let op: zodra deze bruin beginnen te worden, worden ze ook erg snel zwart! Doe de pijnboompitten, amandelen en basilicum in de keukenmixer en maal tot een pasta.

Rasp de parmezaan en pers de knoflook uit. Voeg dit ook toe in de keukenmixer (als je het in de keukenmixer maalt kan het bij mij nog wel eens bitter worden, geen idee waarom). Snijd alle gare courgette en aubergine in stukjes en voeg ook toe in de keukenmixer. Voeg als laatste de citroensap toe. En maal vervolgens alles tot een grof mengsel.

Kook ondertussen de spaghetti zoals aangegeven op het pak.

Bak de baconreepjes uit in de koekenpan van de geroosterde nootjes (in een klein beetje olijfolie). Voeg vervolgens de “courgettepesto” toe aan de baconreepjes. Giet de spaghetti af en voeg ook deze toe aan het mengsel. Schep goed door en eetsmakelijk!

courgettepesto

courgettepesto