Lasagne, maar dan minder zwaar

2016 is alweer ruim 2 weken aan de gang. Wat is jouw goede voornemen? Gezonder gaan leven? Je bent zeker niet de enige! Al een aantal jaar staat “afvallen”  op nummer 1 van goede voornemens (13%). “Gezonder gaan leven” en “meer sporten/bewegen” staat op nummer 5 (7%). Helaas, zo blijkt uit onderzoek, weegt 95% van de mensen met deze goede voornemens alweer snel evenveel (of zelfs meer!) dan op 1 januari. En een groot aantal mensen geeft het binnen een week alweer op. Tja, zo gaat dat met die goede voornemens. Maar… als jij nu nog steeds hard op weg bent met je goede voornemen heb je dus een groot deel van deze mensen al verslagen! Goed bezig!

20 goals

Gezonder gaan leven maar met name meer sporten en bewegen staat op het lijstje van mijn goede voornemens. Maar waar de meeste mensen de handdoek dus al in de ring hebben gegooid, daar moet ik nog gaan beginnen. Maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen 😉

Goed, om mijn voornemen om gezonder te gaan leven/eten te gaan uitwerken bedacht ik ineens dit recept. Ik houd ontzettend van alle soorten pasta en lasagne, maar dat past nu helaas niet in het plaatje. Als ik het doe, doe ik het goed. Dus lasagne betekent voor mij inclusief bechamelsaus, heel veel kaas en weinig groenten. Maar wacht, een leven zonder pasta (en zonder kaas) kan ik me niet inbeelden. Dus daar moest een alternatief voor komen. Zo werd de helft van de lasagnevellen vervangen door volkorenlasagne en de andere helft door courgette, de bechamelsaus werd vervangen voor hüttenkäse en de courgette voegt meer groente toe aan het gerecht. Oké, oké, de kaas heeft geen alternatief. Want wat is lasagne zonder kaas (wat is überhaupt een leven zonder kaas)? Alleen is het in dit recept gewoon heel wat minder dan normaal 😉 En wat mij betreft is dit recept zeker geslaagd! Ik presenteer jullie: het lasagnerecept maar dan minder zwaar 🙂

lasagne

lasagne

Recept

Hoeveelheid: 4 à 5 personen
Bereidingstijd: 45 minuten

Benodigdheden

 • 800 gr tomatenblokjes
 • 450 gr rundergehakt (mager)
 • 1,5 courgette
 • 150 gr lasagnebladen (volkoren)
 • 150 gr hüttenkäse.
 • 140 gr tomatenpuree
 • 100 gr geraspte kaas
 • 1 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 1,5 tl Provençaalse kruiden
 • 1 tl chilipeper
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de ui fijn en fruit deze in wat olijfolie. Voeg na ongeveer 2 minuten de fijngesneden knoflook toe., samen met de chilipeper. Zodra de ui bruin begint te worden voeg je het gehakt toe en rul deze. Wanneer het gehakt bijna gaar is voeg je de tomatenpuree toe. Bak dit kort mee tot het gehakt gaar is. Voeg de tomatenblokjes toe samen met de Provençaalse kruiden. Laat dit kort pruttelen.

Was, zodra je saus staat te pruttelen, de courgettes en snijd deze doormidden. Maak (met een kaasschaaf) plakken van de courgettes. Vet dan je ovenschaal in.

lasagne

Tijd voor het opbouwen van de lasagne:
Begin met een dunne laag saus. Bedek de saus met de lasagnevellen. Leg hier vervolgens in de lengterichting plakken courgette overheen en vervolgens een tweede laag courgette in de breedterichting. Bestrooi met wat hüttenkäse en zwarte peper. Bedek dit weer met saus, dan lasagne, dan courgette en dan hüttenkäse en zwarte peper.

lasagne

Dus:

 • Saus
 • Lasagne
 • Courgette lengterichting
 • Courgette breedterichting
 • Hüttenkäse en zwarte peper
 • enz.

lasagne

Eindig als laatste met een laag lasagnevellen met daaroverheen een laag saus. Bestrooi dit (naar wens) met geraspte kaas. Zet de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden en eetsmakelijk!

lasagne

lasagne