10% korting op SuperJuicer: sapcentrifuge of slowjuicer?

Ongeveer 1,5 jaar geleden schreef ik het verschil tussen een blender, sapcentrifuge en slowjuicer. Dat is nog steeds een van mijn meest gelezen artikelen. Het blijft lastig een keuze te maken tussen een slowjuicer en sapcentrifuge. Toen testte ik de sapcentrifuge Magimix Duo Plus XL, nu vul ik mijn toen geschreven review aan en test ik de slowjuicer van SuperJuicer mét een hele leuke kortingsactie!

superjuicer

Benieuwd naar het artikel van toen? Die vind je hier

Het verschil

Wat is nu precies het verschil? Ik heb het eerder al beschreven maar zal het nog even in het kort toelichten. De blender laat ik deze keer buiten beschouwing.

Sapcentrifuge

Met een sapcentrifuge bereik je gemakkelijk een redelijk gladde en heldere sap. Het sap wordt als het ware uit de vruchten geslingerd en belandt zo in je glas. Vezels, schillen en klokhuizen blijven achter. Je sapje zal minder vezels bevatten maar het vitamineverlies is gering. In je sapcentrifuge kun je alle soorten groente en fruit doen. Van harde wortels tot zachte mango’s.

Voordeel: heldere, vloeibare sap, gemakkelijk in gebruik.
Nadeel: prijzig, lastig schoon te krijgen (vaak een hele klus) en minder vitaminen en vezels in een heldere sap.

Slowjuicer

Een slowjuicer is eigenlijk te vergelijken met een sapcentrifuge. Het grootste verschil is dat een slowjuicer minder toeren draait per minuut( en dus langzamer draait). Op deze manier blijven alle voedingsstoffen in de sap. Bij een sapcentrifuge is dit niet altijd het geval omdat, door de vele toeren, je groente of fruit kort verwarmd wordt waardoor vitamineverlies optreedt.

Voordeel: meeste voedingsstoffen in de sap, vaak minder herrie bij gebruik.
Nadeel: vaak prijziger dan een sapcentrifuge en ook lastig schoon te krijgen.

Conclusie

Dus, het grootste verschil? De voedingswaarde van je sapje! Maar dit is natuurlijk in theorie. Ik ga de sapcentrifuge en slowjuicer naast elkaar gebruiken en bekijk het verschil in praktijk.

Sapcentrifuge van Magimix en slowjuicer van SuperJuicer

Allereerst zijn er natuurlijk sapcentrifuges en slowjuicers in alle soorten en maten (en prijzen). Ik heb deze twee getest om het verschil tussen een sapcentrifuge en slowjuicer te testen.

Eerst moest ik even de slowjuicer uitvogelen. Als je weet hoe hij precies in elkaar zit werkt hij erg makkelijk, maar eerst moet je wel weten waar alles voor is. Zo heb je een soort “spateltje” welke er als eerste in moet. Vervolgens kun je kiezen uit een grove zeef (voor zacht groente en fruit), een fijne zeef (voor hard groente en fruit) of een fruitijszeef. Daarna doe je de “schroef” erin. En klaar ben je. Zelf vind ik de fijne zeef het fijnst werken.

De SuperJuicer heeft, zoals de meeste slowjuicers, twee opvangbakjes. Een voor het sap en een voor de pulp. Een sapcentrifuge heeft vaak een grote bak in de sapcentrifuge zelf zitten. Qua schoonmaken werkt dit hetzelfde maar toch vind ik twee aparte bakjes wel heel handig. Verder vind ik de SuperJuicer er mooi uitzien!

superjuicer

Hieronder zie je het verschil tussen de slowjuicer en sapcentrifuge. Beiden apparaten kun je helemaal uit elkaar halen om schoon te maken. In eerste instantie had ik gedacht dat de SuperJuicer kleiner zou zijn, maar uiteindelijk blijken ze even groot.

superjuicer

Aan de slag! Hoe zou de slowjuicer werken ten opzichte van de sapcentrifuge? Om de beste vergelijking te kunnen maken heb ik twee simpele sappen uitgeprobeerd. Een heldere sap van hard fruit: appels, en een dikke sap van zacht fruit: bananen en een sinaasappel (om de boel even door te spoelen). De meeste sappen die ik maak zijn op basis van appel en sinaasappel omdat deze heel veel sap geven en erg neutraal smaken.

Goed, wat zal het worden….?

superjuicer

Hieronder zie je het resultaat van beiden 1,5 appel. Ik verbaas me er telkens weer over hoeveel sap er uit een fruitstuk kan komen. Je ziet dat de slowjuicer iets minder sap heeft gegeven. Maar dit is mijn eigen schuld geweest. Ik had nog even niet door dat, hoe logisch het ook klinkt, je met een slowjuicer iets meer geduld moet hebben. Qua sap vind ik ze er beiden toch wel redelijk gelijk uitzien!

superjuicer

En dan het verschil in pulp. Als je het mij vraagt ook weinig verschil. Zelfde hoeveelheid en beiden even droog. Ook zijn ze beiden even fijn met hier en daar wat grove overgebleven stukken. Oké, dat gaat nog lastig worden…

superjuicer

Dan wordt het tijd voor de bananensap. Daar was ik erg benieuwd naar!

superjuicer

Hier zie je de SuperJuicer aan het werk. In eerst instantie kwam de banaan meteen eruit aan de pulpkant. Maar dat was niet de bedoeling! Ik gooide de “bananenpulp” nog een keer door de vulbuis met de sinaasappel erachter aan. Banaan kan nogal prut worden, en de sinaasappel spoelt dit goed mee je sap in.

De hoeveelheid hiervan viel me tegen. Ik had nog geen 50 ml sap. Maar toen ik beter keek zag ik nog veel fruit in de machine zitten. Hmm… misschien even wat geduld? Ik besloot de slowjuicer even een aantal minuten aan te laten staan. En jahoor, een paar minuten later zat ik op ongeveer 135 ml sap van 1,5 banaan en 1 sinaasappel. Ik weet dat een slowjuicer veel minder toeren draait per minuut, maar nu viel het kwartje pas.

superjuicer

Hieronder zie je de sapcentrifuge aan het werk. Waar ik net een minuut of 10 over gedaan heb, deed ik bij de sapcentrifuge in 30 seconden. Groot verschil dus!

superjuicer

En dat verschil is ook heel goed te zien in de sapjes op onderstaande foto. Beiden 1,5 banaan en 1 sinaasappel. Doordat de sapcentrifuge met aardig wat geweld en snelheid het fruit te lijf gaat wordt het kort verwarmd. Dit is een kort maar snel proces. Tegen de tijd dat je sapje uit het tuitje loopt, is het alweer afgekoeld. Maar dit proces heeft wel invloed op je sap. Naast dat er vitamineverlies optreedt kan je sap dus ook gaan schiften. Hier zie je dus goed het verschil (en de invloed) van een slowjuicer en sapcentrifuge.

superjuicer

Hieronder zie je de pulp van de slowjuicer. Best nog wel nat, maar met een banaan kun je dat verwachten. Wel vond ik dit sapje iets meer naar sinaasappel smaken dan het andere sapje.

superjuicer

En hieronder de pulp van de sapcentrifuge. Toch iets droger! Maar dat komt omdat hier de pulp vooral van de sinaasappel is. Dit sapje smaakt dus ook meer naar banaan.

superjuicer

Na wat langer gebruiken

De slowjuicer lijkt iets meer moeite te hebben met zacht fruit. Ik leerde wat geduld te hebben en de slowjuicer gewoon z’n gang te laten gaan. Tijdens de kerst had ik ontzettend veel fruit over en heb hier heerlijk 2,5 liter verse sap van gemaakt. Ik gooide een wortel, peren, appels, mandarijnen, aardbeien, druiven, vijgen, lychees en een meloen in de SuperJuicer en er ontstond een verbazingwekkend lekkere sap. Het opvallende is dat de sapcentrifuge alles er met een noodgang doorheen jast, en de slowjuicer op zijn gemak een puree van alles maakt en zo langzaam het sap uitscheidt.

IMG_6449

Fruit vs. Groente

Zoals ik beschreef zijn de sappen die ik maak vaak op basis van sinaasappel en appel. Als ik groentesapjes maak is dat vooral met wortel, bieten of spinazie. Als ik met de sapcentrifuge aan de slag ga, en bijvoorbeeld spinazie gebruik, heb ik daarna wel een fruitsoort nodig met veel sap, zoals de genoemde appel en/of sinaasappel. Bij de SuperJuicer is dit niet het geval. Natuurlijk komt er uit spinazie niet zo heel veel sap, maar er komt wel groentesap uit zonder dat je een appeltje erachteraan hoeft te spoelen. Daarom is de SuperJuicer goed geschikt voor bijvoorbeeld sappen van sla, spinazie, boerenkool en tarwegras en kruiden zoals munt en peterselie.

Bij de SuperJuicer kun je kiezen voor een extra tofuset. Ik heb dit niet getest omdat ik zelf niet dol ben op tofu, maar het ziet er allemaal erg simpel uit!  En dat is nog niet alles! Beide apparaten hebben een speciale “ijszeef”. Op deze manier maak je een verse vruchtenpuree waar je heerlijk vruchten (of groente!) ijs van kan maken. Verder kun je met beide apparaten soepen, smoothies, babyhapjes en diverse soorten melk (zoals amandelmelk) maken.

Conclusie & Actie!

Ik vind beide apparaten erg fijn werken. In gebruik en qua resultaat. Ik heb de sapcentrifuge Magimix Duo Plus XL met héél veel plezier gebruikt. En aangezien deze nog steeds bij mij op de plank staat blijf ik deze ook graag gebruiken. Maar… er zijn een aantal voordelen op de SuperJuicer waardoor ik toch een lichte voorkeur ervoor gekregen heb.

  • Je sap bevat meer voedingsstoffen.
  • De sap wordt niet kort verhit.
  • De sap gaat niet schiften.
  • De prijs

Voor de eerste drie genoemde voordelen zou ik geen honderden euro’s extra neerleggen. Maar aangezien de SuperJuicer goedkoper is dan de Magimix Duo Plus XL én je de drie voordelen erbij krijgt, is dat mooi meegenomen toch 🙂

Kortom, ik vind de SuperJuicer een ontzettend goede prijs-kwaliteit verhouding. Ik vind het een aanrader! En zijn jullie nou net zo enthousiast over de SuperJuicer geworden als ik, dan heb ik goed nieuws!

Tijdelijk is er een speciale actie die je 10% korting geeft op een SuperJuicer! Klik hier voor de website en gebruik als kortingscode: “dailyhealth10”. Heb jij als goed voornemen meer sapjes te gaan maken? Dan kun je deze kortingscode vast goed gebruiken 🙂 Ga gezond het nieuwe jaar in! Let op: deze actie is geldig t/m 31 januari 2016.

superjuicer