Stamppot met gegrilde groenten

Buiten wordt het ondertussen steeds wat kouder en de stamppottentijd komt er weer aan. Maar ik wil me nooit al te snel aan de kou toegeven. De pepernoten mag ik dan ook pas echt vanaf november kopen (dit jaar niet helemaal gelukt) en hele dikke truien en Uggs gaan pas aan onder de 6 graden. Toen het van de week guur weer was buiten kreeg ik zin in stamppot. Ik dook de koelkast in en besloot een stamppot te maken die nog niet al te winters is. Eigenlijk perfect voor het hele jaar door (ook in de zomer). Een stamppot met gegrilde groenten!

stamppot

Recept

Hoeveelheid: 4  personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden

  • 400 gr aardappelen
  • 1 courgette
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 100 ml halfvolle melk
  • geraspte kaas
  • olijolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en zet op.

Snijd ondertussen de courgette, cherrytomaatjes, ui, knoflook en rode peper en doe deze in een ruime ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Zet de ovenschaal voor  minimaal 10 minuutjes in de oven.

Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn en stamp ze fijn met een pureestamper (of pureeknijper). Breng de puree  op smaak met peper en zout. Warm de melk eventjes op in de magnetron en roer door de puree. Het lekkerste is als de puree nog een beetje grof is en hij mag wat droog zijn. Straks komt het vocht van de groenten erbij en dan wordt het geheel wat smeuïger.

Haal de ovenschaal met groenten uit de oven en doe de aardappelpuree op de groenten. Schep goed om. Bestrooi met wat geraspte kaas en zet voor nog 10 minuutjes onder de grill van de oven.

Eetsmakelijk

Tip

Om meer groenten toe te voegen of het geheel nog zomerser/minder zwaar te maken kun je de helft van de aardappel vervangen door bijvoorbeeld knolselderij of zoete aardappel. Ook heel lekker!

Wil je een stukje vlees erbij en geen zin om nog een pan vies te maken? Snijd een kipfilet in stukjes en bak tussen de groenten mee in de oven.

stamppot
stamppot