Jolijn Pelgrum

Ik heb weer een hele leuke bewuste beauty voor jullie! Dit keer Jolijn. Misschien ken je haar van haar blog of net uitgekomen kookboek Vegadutchie. Jolijn eet veganistisch en op haar blog vind je de lekkerste vegan recepten. Benieuwd naar haar boek? Binnenkort lees je mijn review! Maar laten we eerst iets meer te weten komen over Jolijn zelf…

_MG_8292 kopie

Foto: Bop Mulder

Wie is Jolijn?
Ik ben Jolijn, 28 jaar en een gelukkige inwoner van Amsterdam Oost waar ik samenwoon met vriend Sjoerd en kat Budha. Ik ben food blogger op Vegadutchie.nl waar ik schrijf onder het motto: bewust eten & leven. Daarnaast ben ik ook health coach en geef ik workshops bij onder andere yoga retreats.

Hoe is je gezonde levensstijl ontstaan en wat heeft het je gebracht?
Mijn gezonde levensstijl ik geleidelijk ontstaan. Mijn passie voor eten begon doordat mijn stiefmoeder heel lekker en gezond kan koken. Zij inspireerde me om ook mijn eigen recepten te gaan maken. Verder las ik veel gezondheidsboeken waardoor ik steeds bewustere keuzes ging maken. Het scherp geschreven boek ‘Skinny Bitch’ inspireerde me vegan te worden. Door alle narigheid in de bio-industrie wilde ik geen dieren meer eten. Ik merkte dat ik me lichamelijk ook veel beter ging voelen. Betere huid, meer energie en geen onrustige buik meer.

_MG_9287 kopie

Foto: Bop Mulder

Wat houdt een gezonde levensstijl voor jou in?
Bewust eten & leven. Weten waar mijn eten vandaan komt en bewust kiezen voor wat ik wil. Meestal is dat veel groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en granen. Af en toe ook patat, wijn en chocoladetaart. Ja, ik denk dat dat ook heel gezond kan zijn. Het leven draait om genieten en het is belangrijk om jezelf dingen te gunnen. Verder geloof ik heel erg in investeren in rust voor jezelf, beweging, fijne relaties en zelfliefde. Alles hangt met elkaar samen dus het is ook belangrijk aandacht te besteden aan andere vormen van voeding.

couscous-bieten-linzen-salade-vegan

Hoe is het idee ontstaan om Vegadutchie te beginnen?
Ik volgde een aantal Amerikaanse vegan blogs die me inspireerde mijn recepten te gaan delen op een eigen blog. Ik wilde Nederlandse mensen laten zien hoe lekker vegan eten is! Denk maar aan raw cheesecake, avocadopasta en bananenijs.

ontbijt-bananenijs-gezond-vegan-lekker

Wat vind je het leukste aan je werk?
Als ik zie dat mensen gezonder worden door mijn advies en genieten van hun nieuwe lifestyle!  Mijn doel is dat mensen lekkerder in hun vel zitten, waardoor ze zich ook gelukkiger voelen. Als dat lukt ben ik ook gelukkig. Verder vind ik het heerlijk om na te denken over nieuwe recepten en toegankelijke teksten te schrijven over gezondheid.

Hoe was het om je eigen kookboek uit te brengen?
Fantastisch! Heel onwerkelijk ook. Ik heb er zo hard en lang aan gewerkt en om het uiteindelijk in handen te hebben was echt bijzonder. Supertrots ook op het geweldige team waar ik mee samen heb gewerkt. De reacties die ik krijg zijn allemaal heel positief. Een van de opmerkingen die ik het vaakst krijg is: ‘wat is het allemaal simpel te maken!’.

vegan-custard-taartjes-fruit-coconut

Waar haal je inspiratie vandaan?
Heel veel nadenken over eten haha. Recepten zoeven de hele dag door mijn hoofd heen en vormen allerlei creaties in mijn hoofd. Thuis probeer ik ze dan uit. Ook word ik erg geïnspireerd door de seizoenen. Ik geniet echt als ik de pompoenen en boerenkool weer in de winkel zie liggen. Dan begint het meteen te ratelen van binnen.

Wat is het lekkerste dat je ooit gegeten hebt?
Wat moeilijk! Een van de lekkerste dingen was toch wel de peanut butter brownie uit Café Atlas in New York.

Wat lust je echt niet?
Kaas en andere zuivelproducten. Nooit van gehouden. Vroeger moest ik altijd een Danoontje of yoghurt eten van mijn ouders en dan duurde het altijd heel lang voordat ik het opat. Laten kwam ik erachter dat ik ook helemaal niet tegen zuivel kan. Mijn gevoel had dus gelijk.

Wat staat er op je recipe-to-make lijstje ?
Vegan roti. Mijn vriend en ik eten af en toe vega roti bij ons om de hoek en die willen we heel graag namaken. Vooral die zachte pannenkoek!

_MG_8590 goed

Foto: Bop Mulder

Wat haal je nooit in huis?
Bewerkte producten waar veel suiker en e-nummers in zitten.

Welke healthy habit kunnen we dagelijks bij jou terugvinden?
Iedere ochtend mediteer ik een kwartier. Een echt ritueel wat me rustig en gefocuster maakt. Daardoor maak ik ook bewustere keuzes qua eten.

Hoe blijf je in shape?
Een paar keer per week volg ik een yogales bij Studio Take Five in Amsterdam. De yoga daar is gebaseerd op de elementen en dat brengt me altijd weer in balans. Dansen en hoepelen is ook een grote passie en daar ben ik bijna iedere dag wel mee bezig. Ik fiets en wandel ook veel. Kan ook niet anders als Amsterdammer!

Doe je richting de zomer iets extra’s wat betreft voeding en/of sport?
In april/mei doe ik een milde detox om fris de zomer in te gaan. 10 dagen geen koffie, alcohol, bewerkte producten en suikervervangers. Voel me er altijd weer lichter en helder door!

_MG_9119 kopie

Foto: Bop Mulder

Wat is je favoriete…
…healthy hotspot?
De Ceuvel in Amsterdam. Ik heb er net weer gegeten en het was feest. Vegetarische saté met een cashewsaus, aardappels, geroosterde groenten en salade. Zo zo lekker! Het is ook zo’n fijne plek met lieve bediening. Je voelt je er direct thuis.

…healthy to-go product?
Smoothies. Als ik in de trein of auto stap maak ik vaak een smoothie to go. Banaan, cacaopoeder, amandelpasta, snufje chili en amandelmelk is een van mijn favorieten.

…gezonde recept?
Mijn kruidige kokos-linzensoep. Een van de favorieten van mijn blog. Vooral in dit seizoen waarin het weer kouder en regenachtiger wordt. Het is lekker verwarmend en geeft je een comfortabel gevoel.

soep2

…guilty pleasure?
Patatje met satésaus. Af en toe bij de Biologische Snackbar bij ons om de hoek. En dan écht genieten.

Tot  slot,
Luister naar jouw lichaam. Er is geen dieet dat geschikt is voor iedereen. Voel aan wat jij nodig hebt en eet met de seizoenen mee. Zorg ervoor dat je ongeveer 75% van de tijd veel groenten, fruit, peulvruchten en granen eet en water drinkt en laat de 25% (of minder) over voor uitzonderingen. Last but not least: wees lief voor jezelf. Als je van jezelf houdt maak je op ieder gebied betere keuzes.

Jolijn kun je volgen via haar blog, Instagram, Facebook en Twitter.