Bananenbrood

Ik schrijf het al vaker, ik blijf op zoek naar het perfecte tussendoortje. Maar blijkbaar heb ik iets te veel eisen waardoor ik het nu nog steeds niet gevonden heb. Daarom blijf ik af en toe tussendoortjes bakken zodat ik weet wat ik eet. Pas ging ik op zoek naar een lekker bananenbrood. Ik had er al een aantal gebakken maar ze waren allemaal niet echt blijvend. Met banaan wordt het al gauw een zompig verhaal dus ik ging verder op zoek. Ik koos uiteindelijk twee recepten uit en bakte hier een miniversie van.

IMG_2795

IMG_2793

Links een variatie op Vegadutchie (chocola), rechts een variatie op Amber Albarda (noten)

Het bananenbrood van Vegadutchie is veganistisch, en dus zonder ei. Zij gebruikte een mengseltje van chiazaad. Ik had dat nog nooit gedaan maar vond het wel het proberen waard. Uiteindelijk werd het brood alsnog wat zompig, wat ik juist niet wilde. De combi met chocola was wel heel lekker!

Het brood van Amber was juist heel mals en totaal niet zompig. In combinatie met de zoete cranberries en de bite van de amandelen was deze erg lekker!

IMG_2829
IMG_2804

Uiteindelijk was al snel duidelijk welke de winnaar was. Iedereen aan wie ik het liet proeven had een duidelijke voorkeur. En die was ook binnen een dag op, terwijl ik zelf een half hapje had geproefd. Dus een goede reden om hem die week opnieuw te maken, maar deze keer een grote variant. Bak dit bananenbrood in het weekend en vries meteen in plakjes in. Wanneer je weggaat pak je een stukje uit de vriezer en in de middag heb je een heerlijk tussendoortje 🙂

IMG_2963

Recept

Hoeveelheid: 1 bananenbrood / 12 plakjes
Bereidingstijd: 35 minuten

Benodigdheden

– 3 el olijfolie
– 120 g ontpitte dadels
– 2 geprakte bananen
– 140 g (meergranen)meel (dus geen bloem!) (eet je geen tarwe? Speltmeel kan net zo goed)
– 3 el gehakte noten
– 2 tl bakpoeder
– 1 tl kaneel
– 1 ei (of 2 eiwitten)
– 60 g cranberries
– snuf zout

Bereidingswijze

Week de dadels in heet water.

IMG_2907

Meng het meel, de bakpoeder, kaneel en het zout. Ontvel de dadels.

Prak de banaan en voeg de eieren, olie, cranberries en dadels toe. Voeg dan het meel toe en meng goed.

IMG_2911

IMG_2916

Vet je cakeblik in (eventueel met een velletje bakpapier zodat je zeker bent dat je bananenbrood er mooi uitkomt) en giet het mengsel erin.

IMG_2933

Strooi de gehakte noten over het beslag en bak het brood voor ongeveer 25 minuten op 175 graden.

IMG_2948

IMG_2971

IMG_2953

IMG_2967