Panzanella

Als ik in Frankrijk ben loop ik graag over marktjes, door supermarkten (megagroot of heel erg klein) en het liefst loop ik elke boulangerie en patisserie binnen. In Frankrijk hebben ze weer hele andere ingrediënten en andere gerechten dan in Nederland. Nederland is niet saai maar ik vind Frankrijk gewoon leuker 🙂 (misschien omdat ik toch een beetje Franse genen heb 🙂 ). Toen ik in een boekenwinkeltje liep baalde ik dat ik vroeger toch niet genoeg mijn best gedaan heb bij Frans en besloot Franse tijdschriften te kopen om het weer wat te oefenen. Natuurlijk werden dat kooktijdschriften. Ik kocht twee tijdschriften: “Marmiton” en “Zeste”. Beiden vond ik geweldig maar van Zeste was ik meteen weg. Toen ik zag dat je voor niet al te veel geld een abonnement kon nemen vond ik dat een goede reden om mijn Frans wat bij te spijkeren.

IMG_2670 IMG_2669 IMG_2668 IMG_2666

IMG_2672

Ik zwijmelde gelijk weg bij de lekkerste recepten en begon meteen te vertalen, wat af en toe hilarische zinnen opleverde. “Giet het boek, behalve de asperges, in de koelkast voor decoratie”of “ezelszak”. Gelukkig heb ik mijn vader die hier weer iets logisch van weet te maken.

Hierbij wat pagina’s waarvan ik meteen de keuken in wil.

IMG_2696

Mangoijs met karamel zeezout, dat wil ik! Vanilleijs met aardbeien met balsamico, dat wil ik ook!

IMG_2692

Waar vind je zulke inktvisjes in Nederland? Ik denk alleen aan de Franse kust?

IMG_2691

Druiventaart (tarte au raisins klinkt toch veel lekkerder?)

IMG_2686

Kokkels 🙂

IMG_2680

Karamel, dat kunnen de Fransen ook wel!

IMG_2685

IMG_2677

Ik vind tompoezen heerlijk, maar dit is wel even heel veel mooier.

IMG_2675

Deze brioche stond op tafel met vaderdag. Het kostte even wat vertaalwerk, maar dan heb je ook wat.

Toen ik wat bladerde kwam ik Panzanella tegen. Een gerecht waarvan ik eerder al gehoord had dat het heerlijk zou zijn. Eigenlijk klonk het als een bruschetta maar dan in saladevorm, en dat sprak me wel aan. Toen ik het recept dus zag staan wist ik al dat ik het snel wilde gaan maken, en na een vertaalmiddagje kon ik aan de slag.

IMG_2687

IMG_2690
We hadden thuis heerlijke tomaten! Je rook ze al van verre en kreeg meteen zin in deze salade. Op een warme dag (die op het moment helaas steeds schaarser worden) dook ik de keuken in, en met succes!

Recept

Hoeveelheid: ongeveer 2 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

Benodigdheden

– 1/2 oud (stok)brood
– 1 teen knoflook
– 6 tomaten
– handje basilicum
– 1 rode ui
– 2 el kappertjes
– 2 cm jalapeño
– olijfolie
– peper en zeezout

Bereidingswijze

Begin met het maken van de croutons. Snijd je oude brood in blokjes en meng met een flinke scheut olijfolie en wat peper en zout. Je hebt voor de panzanella ongeveer 1/2 stokbrood nodig maar je kunt altijd meer maken. De croutons zijn ook heerlijk in andere salades of in je soep.

IMG_2653

IMG_2656

Leg de broodblokjes op een bakplaat en bak ze 20 minuten op 180ºC. Wrijf de blokjes aan een kant licht in met de knoflook.

IMG_2664

Snijd de tomaten, ui en jalapeño. Meng dit met de croutons, basilicum en kappertjes. Breng op smaak met nog wat olijfolie en peper en zout.

IMG_2698

IMG_2708

IMG_2713

IMG_2745
IMG_2731

IMG_2716

De panzanella is snel en simpel maar erg lekker! Wil je toch een wat uitgebreidere (maaltijd)salade dan kun je deze natuurlijk nog wat uitbreiden. Enkele tips:

– geroosterde en ontvelde paprika (even wat werk maar een heerlijke toevoeging!)
– gebakken merguez/chipolataworstjes (aanrader voor de niet-vegetariërs onder ons!)
– ansjovis
– olijven
– pijnboompitjes
– mozzarella