Recepten met de Enjoya paprika

Ik ben heel gevoelig voor hoe gerechten eruit zien. Het smaakt mij veel beter als ik weet dat de producten goed zijn of wanneer het bord er mooi uit ziet. Het hoeven echt geen 5 sterren borden te zijn, maar een beetje zorg voor je gerecht maakt toch wel wat uit. Toen ik deze Enjoya paprika’s dus zag was ik meteen om! Daar wil je toch meteen allerlei lekkere dingen mee maken!

IMG_1645

Twee jaar geleden vond teler Wilfred van de Berg deze prachtige paprika. Op 23 April 2015 werd deze paprika voor het eerst geoogst en ik ging er mee aan de slag! Zie hier wat je met deze heerlijke paprika kunt!

IMG_1635

IMG_1774

Ik dacht meteen aan een gevulde paprika, hoe mooi is dat?! Totdat je even googelt op Enjoya en je ziet heel veel gevulde paprika’s. Maar deze paprika is goed voor zo veel meer gerechten. Want naast dat hij prachtige kleuren heeft is hij heel stevig, zoet en heeft een hele volle smaak! Perfect voor geroosterde paprika’s als je het mij vraagt. Ik laat je vier gerechtjes zien waar deze paprika’s heel geschikt voor zijn. Zet deze neer op een feestje en je steelt de show, of maak gewoon een feestje voor jezelf 😉

Galette à la Yotam Ottolenghi

IMG_1709

Wanneer je op een middag zin hebt in een lekkere lunch en je die boterham even zat bent. Maak dan deze simpele galette met paprika. Je kunt er eindeloos mee variëren. Het is maar net wat je in huis hebt.

Hoeveelheid: 2 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Benodigdheden

– 1 paprika
– 1 rode ui
– 1 teentje knoflook
– 2 plakjes bladerdeeg
– 2 eieren
– crème fraîche
– olijfolie
– peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de paprika in breden repen, snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook in plakjes. Leg de groenten in een ovenschaal of op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en wat peper en zout. Zet dit voor ongeveer 30 minuten in de oven.

IMG_1684

Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer.

Verhoog de oventemperatuur naar 220ºC. Vouw een randje om aan elke kant van het bladerdeeg zodat je een dikkere rand krijgt en het ei dus niet kan weglopen. Prik gaatjes in het bladerdeeg. Smeer de binnenkant in met crème fraîche. Beleg de galettes met de groenten uit de oven maar zorg dat er in het midden wat ruimte vrij blijft voor het ei. Bak deze 10 minuten voor.

Haal de galettes uit de oven. Breek een ei bovenop het bladerdeeg en strooi wat peper en zout over het ei. Bak het ei nog ongeveer 10 minuten mee.

Geroosterde paprika rolletjes

IMG_1894

De Enjoya paprika heeft prachtige kleuren, te mooi om niet te laten zien. In het begin was ik even bang of na het ontvellen de kleurverschillen nog wel duidelijk zouden zijn. Maar geen zorgen! Ze blijven na het ontvellen even mooi.

Paprika’s worden bij het roosteren wat zoeter. Deze paprika is al vrij zoet en daarom heel geschikt hiervoor. De paprika’s die je over hebt kun je onder olie ongeveer een week bewaren en smaakt heerlijk op bijvoorbeeld een toastje met wat geitenkaas en zwarte peper. Ook de olie heeft na een paar dagen een heerlijke smaak. Deze kun je ook door je salade doen. Genoeg opties dus met deze geroosterde paprika’s!

Benodigdheden

– paprika’s
– geitenkaas/roomkaas/feta (wat je lekker vindt)
– olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder het stronkje en de zaadlijsten.

Smeer de paprika’s in met olijfolie en leg ze in de oven. Na ongeveer 40 minuten, of als de paprika’s goed bruin worden, kun je ze uit de oven halen.

Leg de paprika’s in een afgesloten kom. Na een kwartiertje zijn door de stoom de paprika’s makkelijker te ontvellen. Haal ze uit de kom en trek de velletjes van de paprika’s af.

IMG_1882

IMG_1890

Leg de paprika’s naast elkaar met de buitenkant naar boven. Doe op elke paprika een theelepeltje geitenkaas met wat zwarte peper en rol ze voorzichtig op.

Gevulde paprika schuitjes

IMG_1919

Wanneer je geen zin hebt om de paprika’s te ontvellen is dit een goede optie. Deze zijn vooral lekker voor op de barbecue! Ze zijn snel gemaakt en vrolijkt de barbecue wat op. Naast al het vlees dat vaak gegeten wordt kunnen deze paprikaatjes totaal geen kwaad! (de paprika met brie is mijn favoriet!)

Benodigdheden

– paprika’s
– brie
– feta
– hummus
– kruiden (oregano, basilicum of iets anders dat in je tuin staat)
– peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de paprika’s in partjes. Meng een deel van de hummus met evenveel feta.

Vul de helft van de paprika’s met een plakje brie en strooi er wat kruiden overheen. Vul de andere helft van de paprika’s met het feta-hummusmengsel. Strooi peper en zout over de paprika’s.

Leg voor ongeveer 10 minuten op de barbecue tot de brie gesmolten is en de onderkant van de paprika bruin geworden is.

IMG_1862

Paprika in dip

IMG_1668

Soms is dit wat afgezaagd maar het blijft heerlijk. Zo wordt je paprika eten net iets minder saai.

Benodigdheden

– paprika
– 1 el mayonaise
–  el yoghurt
– 1/2 teen knoflook
– zout
– cayennepeper

Bereidingswijze

Snijd de paprika in repen. Meng alle ingrediënten voor de dip door elkaar. Doe een eetlepel van de dipsaus in een glaasje en zet hier de reepjes paprika in. Lekker voor een snack voor jezelf of zet meerdere glaasjes op tafel op een feestje.

IMG_1660