Vegetarische pindasoep

Vroeger snapte ik die soepfanaten niet zo. Wat was er nou zo bijzonder aan soep? Dat ik hen niet begreep kan aan twee dingen gelegen hebben. 1. ik dronk op mijn stage elke dag cup a soup waardoor ik er een afkeer tegen kreeg en 2. de soepen op onze school werden zonder liefde uit het pakje in de pan gegooid en smaakte me nooit. Waarschijnlijk is het een een combinatie van deze twee redenen dat ik niet warm werd van soep.

IMG_9657

 

Maar smaak verandert, zo blijkt. Nu houd ik van soep! Wel alleen van zelfgemaakte soep. Gegrilde tomatensoep, courgettesoep, kippensoep, aardappelsoep of gewoon een simpele maar goede bouillon. Daarnaast was er een soep die ik al jaren niet meer gegeten had maar altijd wel heerlijk heb gevonden… pindasoep! Met het, nog steeds, zo koude weer kun je lekker opwarmen met een goed verwarmend soepje. Ik heb het standaard recept wat aangepast en kwam zo tot deze heerlijke pindasoep! Hmmmm 😀

Dit soepje is wat pittig, maar dat hoort bij pindasoep. Dat maakt hem juist zo lekker verwarmend. Houd je daar absoluut niet van? Dan kun je de sambal weglaten. Verder is het een wat zoetere soep die het pittige wat opvangt.

Recept

Hoeveelheid: voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden

– 350 gram wortel
– 350 gram zoete aardappel
– 100 gram pindakaas
– 25 gram ketjap manis
– 100 ml kokosmelk
– 2 tenen knoflook
– 10 gram gember
– 1 liter water
– 2 bouillonblokjes
– 2 serehstengels
– 1 ui
– 1 tl sambal
– sap van 1 limoen
– zout

IMG_9632

IMG_9634

IMG_9639

Bereidingswijze

Schil en snijd de wortel, zoete aardappel, ui, gember en knoflook. Fruit de ui en voeg later de knoflook toe. Wanneer de ui gefruit is voeg dan de wortel, zoete aardappel en gember toe. Bak dit ongeveer 5 minuten.

IMG_9646

Voeg na deze 5 minuten het water, de bouillonblokjes en de serehstengels toe. Kook het geheel 10 minuten. Check na 10 minuten of de wortel en zoete aardappel gaar is. Haal de serehstengels eruit en maak dan de soep glad met een staafmixer.  Voeg dan de pindakaas, ketjap, kokosmelk, sambal en limoensap toe. Proef de soep en voeg eventueel naar smaak wat zout toe. Laat de soep nog even heel zacht pruttelen (voor zolang je tijd hebt) en eetsmakelijk!

IMG_9658