Granola

Granola staat al zó lang op mijn lijstje om te maken. Ik vind het heerlijk om te ontbijten met een goed gevulde yoghurt. Meestal heb ik 100 potjes die ik dan moet pakken om allemaal in de yoghurt te gooien (havermout, lijnzaad, cranberries, kokos, vruchten, palmsuiker, enz..). Maar het liefst eet ik cruesli of granola, want dat is lekker zoet en krokant. Helaas heb ik nog nooit een variant gevonden zonder witte suiker of glucose-fructosestroop. Dus daarom wil ik het al zo lang zelf maken. Ik ben aan de slag gegaan en wow, dit ga ik vaker doen!

IMG_9626

Maak dit receptje lekker op een zondag. Je moet het namelijk elke 10 minuten even omscheppen en daarna een aantal uur laten afkoelen in de oven. Op deze manier wordt hij het meest krokant. Daarnaast kun je alles aanpassen zoals je keukenkastjes toelaten. Kies de noten die jij toevallig hebt staan of lekker vindt. En heb je 10 gram meer of minder? Geen probleem!

IMG_9619

Zoals ik net zei houd ik van krokant en zoet en dat bereik je met de honing en palmsuiker. Hoeft het van jou niet per se zoet en krokant dan kun je een deel hiervan verminderen (maar het heeft bij mij wel de voorkeur 😀 )

Recept Granola

Hoeveelheid: iets meer dan 500 gram
Bereidingstijd: 50 minuten + afkoelen

Benodigdheden

– 180 gram havermout
– 50 gram amandelen
– 35 gram walnoten
– 10 gram hazelnoten
– 40 gram zaden
– 30 gram kokos
– 85 gram gedroogd fruit
– 15 gram lijnzaad
– 50 gram kokosolie
– 15 gram agavesiroop
– 40 gram honing
– 10 gram palmsuiker
– 2 gram speculaaskruiden
– snufje cayennepeper
– snufje zeezout

IMG_9598

IMG_9603

IMG_9602

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Meng al je ingrediënten op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat alles (met name de honing en agave) goed gemengd is.

IMG_9610

IMG_9611

Zet de bakplaat in de oven en schep het mengsel elke 10 minuten om. Zet na 40 minuten de oven uit en zet de oven half open en laat de granola afkoelen.

IMG_9612

IMG_9614

 

Wanneer de granola is afgekoeld doe het dan in een pot en zorg dat deze goed luchtdicht is afgesloten.

IMG_9616

Geniet van je ontbijtje!

IMG_9622

IMG_9629

Basisrecept granola

Op zoek naar een basisreceptje? Deze kun je aanhouden!
– 180 gram havermout
– 100 gram noten
– 50 gram zaden
– 75 gram gedroogd fruit
– 30 gram kokos
– 50 gram vet
– 65 gram zoetstof
– 1 tl zeezout
– 1 el kruiden/specerijen