IJsthee van verveine

Het is heerlijk weer buiten! Maar af en toe wel erg warm, en dat vraagt om een ijskoud drankje. Een verse ijsthee lest de dorst en is heerlijk verfrissend. De meest voor de hand liggende manier is ijsthee maken van munt maar in dit geval heb ik het gemaakt van verveine. Een plant die bij ons thuis al jaren in de tuin staat maar die langzamerhand toch wel steeds bekender wordt. Toen ik in Delft  bij een tentje kwam (Van 9 tot 7) en verveinethee op de kaart zag staan was ik in eerste instantie verbaasd maar daarna helemaal gelukkig. Ik ben een groot fan van verse muntthee maar verse verveinethee smaakt nog veel beter!

voor1

De Nederlandse naam van verveine is citroen-verbena. Deze naam verklapt al iets meer over de smaak. Verveine heeft namelijk de frisse smaak van citroen, wat uitermate geschikt is voor een frisse ijsthee. Verveine kun je gedroogd kopen maar mijn voorkeur gaat naar de verse variant. Verse verveine kun je kopen via www.verseverveine.nl. Ga je binnenkort naar Frankrijk op vakantie, dan kun je daar gemakkelijk een plantje vinden en deze in je tuin planten (wel in de winter binnen zetten).

Goed, tijd voor het recept!

IMG_8891

Recept Verveine IJsthee

Hoeveelheid: voor 1 glas van 200 ml
Bereidingstijd: 10 minuten (+ wachttijd à 1 uur om goed te laten afkoelen)

Benodigdheden

  • 200 ml water
  • 3 takjes verveine
  • 1 tl honing

Bereidingswijze

Kook het water en giet het in een glas. Laat het iets afkoelen en voeg de verveine toe. Laat de blaadjes ongeveer 10 minuten trekken en haal ze uit het glas. Voeg de honing toe en zet het glas in de koelkast.

Het water afkoelen in plaats van kokend gebruiken en het verwijderen van de verveine na 10 minuten voorkomt dat je ijsthee straks bitter wordt.

recept1

Is de thee goed afgekoeld? Serveer het ijskoud en geniet ervan! Je kunt eventueel een liter maken en deze bijvoorbeeld (bevroren) meenemen naar je werk of mee naar het strand.

eind