Oranje WK snack

Nog iets meer dan een maand, en dan is het zover! Het WK voetbal 2014! Nu heb ik zelf weinig verstand van voetbal en moeten bepaalde termen nog steeds aan mij worden uitgelegd, toch leef ik er ook naartoe. Iedereen wilt natuurlijk dat Nederland wint! En om helemaal in de sfeer te komen hangen de oranje jurkjes al in de etalages. Maar natuurlijk mogen de oranje snacks niet ontbreken. Zo kwam ik op het idee voor oranje chips van zoete aardappel! Lees snel verder voor het recept en nu hopen dat Nederland wint!

oranjesnack_chips1-zondertekst


Dit recept kun je naar eigen wens invullen en maken op de manier die jij zelf het lekkerst vindt! Duik in je kruidenkastjes en bedenk iets leuks! Ben je niet in een creatieve bui? Gebruik dan een van onze genoemde kruidenmengsels!

Recept

Hoeveelheid: 1 klein bakje vol Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden

Voor de zoete variant:

 • 1 zoete aardappel
 • 3 el plantaardige olie (zonnebloemolie of arachideolie. Van kokosolie krijg je na afkoelen een vettige laag en dat wil je liever niet)
 • 1 el agavesiroop of honing
 • 3 tl kaneel
 • 2 tl cayennepeper

Voor de hartige variant:

 • 1 zoete aardappel
 • 4 el olijfolie (of een andere plantaardige olie. Van kokosolie krijg je na afkoelen een vettige laag en dat wil je liever niet)
 • 2 tl cayennepeper of chilipoeder
 • 2 tl kurkuma
 • 3 tl zeezout
 • 2 tl paprikapoeder

Bereidingswijze

Boen de zoete aardappel en snijd in dunne plakjes. Maak deze zo dun mogelijk zodat ze extra knapperig worden. Het beste lukt dit met een mandoline, maar aangezien niet iedereen een mandoline in zijn keukenkastje heeft staan werkt een kaasschaaf ook prima. Kook de aardappelschijfje héél kort (ongeveer 1 minuut). Droog de aardappelschijfjes heel goed af met keukenpapier.

oranjesnack_chips2

Maak een “marinade” van je kruiden. Meng alle ingrediënten voor de zoete of de hartige variant. Meng dit met de aardappelschijfjes en leg de schijfjes  op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet raken. De zoete aardappel heeft moeite met knapperig worden (dit herken je misschien wel van zoete aardappel frietjes) en de enige manier dat ze wat knapperig zullen worden is door ze netjes naast elkaar te leggen.

oranjesnack_chips3

Bak de chips 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Draai elk chipje na deze 5 minuten en bak nog eens 5 minuten. Haal ze daarna uit de oven, laat ze even afkoelen en serveer in een leuk schaaltje. De hartige chips kun je serveren met een bakje frisse yoghurt erbij!

 

oranjesnack_chips4

Eetsmakelijk!