Ode aan de ananas

Ik was er altijd van overtuigd dat ananassen aan bomen groeiden. Totdat ik twee jaar geleden in Costa Rica een ananasveld zag. En naast dat ik dat veld helemaal geweldig vond, waren de ananassen daar ook geweldig. Ik heb in Nederland nooit meer zulke lekkere ananas op. Ik was er altijd al weg van, maar sinds toen kun je mij er voor wakker maken. Alhoewel ze in Nederland echt een stuk minder smaakvol zijn, vind ik ze nog steeds heerlijk. Daarnaast vind ik ze er zomers uitzien (vergeleken met een saaie appel of mandarijn) en klinkt het als muziek in de oren: pineapple, ananas, piña, mananasi (Swahili) of uphayinaphu (Zoeloe).

ananas1

Goed, dat ik weg ben van ananassen moge duidelijk zijn. In hoeverre zijn ze dan gezond? Ananas is fruit en bevat dus veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels. In dat opzicht is het dus zeker gezond. Natuurlijk moet je er geen 10 per dag eten want variatie blijft altijd het beste. (Maar de agavesiroop die in dit recept gebruikt wordt, is dan weer niet heel gezond).

Dan nog een aantal tips. Wanneer is de ananas rijp? Dit kun je op een aantal manieren testen. Probeer eerst eens een van de bovenste/middelste sprieten eruit te trekken. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de ananas rijp! Ook kun je kijken naar de kleur. Wanneer de onderste vier rijen geel gekleurd zijn is de ananas eetrijp. Een andere manier, welke je bij het meeste fruit kunt gebruiken, is om eraan te ruiken. Als de ananas een lekkere fruitige ananasgeur heeft zal deze waarschijnlijk rijp zijn.ananas2

Nu je weet wanneer een ananas rijp is, zijn er ook een aantal handigheden om deze het makkelijkste te schillen. Ik heb hier een superhandige tool voor, welke gewoon bij de Albert Heijn verkrijgbaar is. Dit is een speciale tool om de ananas te schillen. Eerst snijd je de bovenkant van de ananas af en vervolgens kun je met deze handige ananasschiller de ananas schillen. Wat mij betreft die paar euro zeker waard.ananas3

Dan heb je een rijpe gesneden ananas en is het tijd voor een lekker recept. En deze kun je, heel toevallig, hieronder lezen samen met heel veel variaties!


Recept

Hoeveelheid: 1 hele ananas
Bereidingstijd: 10 minuten

Benodigdheden

  • 1 rijpe ananas
  • kaneel
  • agavesiroop

ananas4

Bereidingswijze

Schil de ananas en snijd deze in plakken. Doe wat agavesiroop in een bakje samen met ongeveer 1 el kaneel. Mix dit door elkaar en haal hier de schijven ananas heen. Bak de schijven in een hete pan zodat de agavesiroop gaat karamelliseren.

Nu heb je warme zoete ananas die je heerlijk kunt opeten. Maar je kunt hiermee eindeloos variëren. Zo kun je bijvoorbeeld andere kruiden toevoegen aan de ananas. Bekijk de variaties hieronder!

Variaties

  • Gebruik honing in plaats van agavesiroop
  • Wikkel plakjes spek of ham om de schijven voordat je ze bakt (de agavesiroop en kaneel laat je dan natuurlijk achterwege)
  • Ananas gaat ook heel goed samen met kerrie (lekker voor bij een curry of rijstmaaltijd), tijm, sambal, sojasaus (ik weet al een nieuwe sushivariant..), zuurkool, bieslook, chocola, rode ui en knoflook.
  • Maak je eigen kruidenvariant met bovengenoemde ingredienten: knoflook, rode ui, tijm en in plaats van agavesiroop kun je hier heel goed zonnebloemolie gebruiken. Of mosterd met paprikapoeder en bieslook. Of yoghurt en sambal. Of citroen en amandelen.
  • Neem de plakjes mee in een fruitsalade mee naar school of je werk.
  • De lege ananasschil kun je vullen met een fruitsalade voor op een feestje.

ananas5