Blender, sapcentrifuge of slowjuicer?

Tegenwoordig komen de zelfgemaakte sapjes helemaal op. Ook ik ben fan. Er zit een groot verschil in een verse sap of een “verse” sap uit een pak. Vooral wanneer je hiermee de hoeveelheid suiker vergelijkt. Maar hoe en waarmee maak je deze sappen? Er is enorm veel keuze in blenders, sapcentrifuges en slowjuicers. Maar waar kun je het beste uit kiezen? Lees hieronder het verschil en bepaal waar jij voor gaat!

voor

Blender

Een blender kun je het best gebruiken wanneer je smoothies wilt maken. Smoothies zijn dikker van structuur en hier kun je prima mee ontbijten (wanneer je deze aanvult met bijv. yoghurt, havermout, muesli en/of noten). De reden hiervoor is dat alles geblenderd wordt en je dus alle vezels en voedingsstoffen behoudt. Vezels zijn bindend en maken je sap dikker.

Voordeel: je behoudt de meeste voedingsstoffen, is redelijk gemakkelijk schoon te maken en is te verkrijgen voor een niet al te hoge prijs.
Nadeel: niet alles wordt heel fijngemalen, een gladde en heldere sap zul je dus niet bereiken.

Sapcentrifuge

Met een sapcentrifuge bereik je wel gemakkelijk een gladde en heldere sap. Het sap wordt als het ware uit de vruchten geslingerd en belandt zo in je glas. Vezels, schillen en klokhuizen blijven achter. Je sapje zal minder vezels bevatten maar het vitamineverlies is gering. In je sapcentrifuge kun je alle soorten groente en fruit doen. Van een harde wortel zal een blender minder blij worden maar in een sapcentrifuge kan dit prima.

Voordeel: heldere, vloeibare sap, gemakkelijk in gebruik, meer sap.
Nadeel: prijzig (alhoewel je deze prijs er zeker uithaalt), lastig schoon te krijgen (vaak een hele klus) en minder vitaminen en vezels in een heldere sap.

Slowjuicer

Een slowjuicer is eigenlijk te vergelijken met een sapcentrifuge. Het verschil is dat een slowjuicer minder toeren draait per minuut en dus langzamer draait. Op deze manier blijven alle voedingsstoffen in de sap. Bij een sapcentrifuge is dit niet altijd het geval omdat, door de vele toeren, je groente of fruit kort verwarmd wordt waardoor vitamineverlies optreedt.

Voordeel: meeste voedingsstoffen in de sap, vaak minder herrie bij gebruik.
Nadeel: vaak prijziger dan een sapcentrifuge en ook lastig schoon te krijgen.

Eigen ervaring 

Een paar jaar geleden heb ik de verschillen gezien tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer. Ja, een slowjuicer geeft meer sap, behoudt meer vitaminen en is stiller in gebruikt, maar voor mij lag dit echt boven mijn budget. Daarom begon ik een tijdje geleden met een goedkope sapcentrifuge. Op deze manier kon ik testen hoe vaak ik het zou gebruiken en of het iets voor mij was. En die sapcentrifuge (die mij nog geen €50,- kostte) heeft zijn geld zeker opgebracht! Ik was helemaal om en het werd tijd voor een nieuwe. 

Nu maak ik gebruik van de sapcentrifuge Magimix Duo Plus XL en ik merk een enorm verschil! Om te beginnen met sappen maken deed mijn oude sapcentrifuge’tje het prima, maar wow! Alles gaat nu vijf keer zo makkelijk, het schoonmaken tien keer zo snel en de pulp is veel droger. Kortom, ik ben helemaal enthousiast!

centrifue

Normaal gesproken was ik minstens een halfuur bezig met sinaasappels schillen. Alles moest eraf en ik wilde geen wit meer zien (om het bitter worden van de sap te voorkomen). Daarnaast haalde ik de pitten eruit en als ik dan toch bezig was ook nog wat taaie velletjes eruit. Uiteindelijk bleef er weinig van de sinaasappel over en ik had het na 2 sinaasappels helemaal gezien. Deze sapcentrifuge heeft een superhandige citruspers. Deze klik je er zo op, en persen maar! Dus wanneer je alleen verse jus wilt ben je ook zo klaar. En aangezien ik dat vaak als basis gebruik voor mijn sappen was ik al helemaal gelukkig.

pers

Daarnaast heeft deze Magimix Duo Plus XL nog een apart opzetstukje waarmee je ook sauzen en smoothies kunt maken. Het is een soort spatel die door je sapcentrifuge heengaat waardoor extra pulp/vezels in je sap/saus terecht komt. Zo wordt de saus of smoothie wat dikker. Dit kan een tomatensaus zijn, maar ook vruchtensauzen. Ik denk dat, wanneer je dit invriest, je ook heerlijk ijs krijgt!

accessoires

Verder zit bij deze sapcentrifuge een receptenboekje. Meestal vind ik dit soort receptenboekjes niet zo bijzonder. Ik blader ze even door en daarna belanden ze op een stapel waar ik nooit meer naar kijk. Maar in dit boekje staan ontzettend veel leuke recepten. Je kunt hiermee goed zien waar de Magimix Duo Plus XL goed geschikt voor is. Daarnaast staat per groente- en fruitsoort aangegeven hoe je deze het best kunt verwerken.

recepten

Een ander groot voordeel vind ik dat je deze sapcentrifuge aan alle kanten uit elkaar kunt halen. Dat betekent dat je hem snel en gemakkelijk schoon kunt maken. De meeste onderdelen gaan de vaatwasser in en daarna nog even een doekje over het apparaat. Daarna is hij helemaal schoon. En zodra de vaatwasser gedraaid heeft, zet ik de Magimix Le Duo Plus XL weer in elkaar voor een volgend sapje. Hij is continue in gebruik!

Heb je geen vaatwasser, dan ben je wel langer bezig met schoonmaken. De sapcentrifuge heeft veel onderdelen en met name de draaischijf is lastig schoon te krijgen. Het is van belang meteen de schijf met warm water en zeep af te spoelen.

delen

Tijdens het gebruik maakte ik een sap met granaatappel en aardbeien. Ik gebruik meestal een basis bestaande uit appels en sinaasappels. Deze geven veel sap en smaken neutraal. Met een paar appels en sinaasappels en slechts 1 granaatappel en 5 aardbeien kreeg ik een sap die heerlijk naar de granaatappel en aardbeien smaakte. Het was voor mij de vraag hoeveel sap er uit de granaatappel zou komen, en dit viel me aan alle kanten mee! Alle pitjes bleven achter en er kwam veel sap uit.

ingredienten

Kortom: ik vind de Magimix Le Duo Plus XL een hele fijne sapcentrifuge! De grote pluspunten zijn het makkelijke schoonmaken, de extra citruspers en de smoothie/sauzenmaker. Een minpunt is dat de sapcentrifuge erg groot en zwaar is, maar hier kun je bij een sapcentrifuge eigenlijk niet omheen. En daarvoor heb je wel een stevig apparaat dat de heerlijkste verse sapjes voor je in elkaar draait. En met het komende mooie weer vind ik dat helemaal niet erg!

schenken

De Magimix Le Duo Plus XL is te verkrijgen bij www.bol.com voor €269,-. (ook verkrijgbaar in het zwart)