Kwarkbroodjes die altijd lukken

Een week geleden postte ik een review over het hardloperskookboek, waar ik ontzettend enthousiast over was. Ik besloot om een recept te maken uit het kookboek, en dat werden de kwarkbroodjes. En eigenlijk bevielen die broodjes wel. Alleen was ik een snufje zout vergeten (waardoor ze heel flauw werden) en daarnaast hadden de broodjes een hele vaste structuur en waren weinig (tot bijna niet) gerezen. Mijn conclusie was dat de kwark te zwaar zou zijn en wat voor deze (toch wel vervelende) structuur zorgde. Daarom dook ik de keuken weer in en brouwde mijn eigen kwarkbroodjes. En ik moet zeggen…. ze zijn héérlijk!! Ik verving de helft van de kwark door sojamelk en de broodjes rezen de pan uit (of eigenlijk hun vormpjes uit).

kwarkbroodjes

Het mooie aan deze broodjes is dat je er alles doorheen kunt doen wat je in huis hebt (en weg kunt laten wat je niet hebt). Zolang de basis maar klopt. Maar aangezien dat ingrediënten zijn die de meeste mensen wel in huis hebben, maak ik me daar geen zorgen over.

Recept

Hoeveelheid: voor 6 broodjes
Bereidingstijd: binnen 30 minuten staan je broodjes op tafel

Benodigdheden

 • 90 gram magere kwark
 • 60 ml sojamelk (of een andere melksoort)
 • 1 ei
 • 2 el agavesiroop
 • 1 banaan in stukjes gesneden
 • 150 gram (volkoren)bloem
 • 15 gram palmsuiker
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 1,5 tl koek/speculaaskruiden of kaneel

Voor de vulling:

 • 2 el zaden (lijnzaad en sesamzaad)
 • 45 gram noten (walnoten, paranoten, amandelen enz.)
 • 50 gram gedroogd fruit (dadels, vijgen, cranberry’s, rozijnen…)
 • 2 el cacaonibs

kwarkbroodjes

Bereidingswijze

Weeg alle ingrediënten af en meng deze. Mix het tot een beslag met deeghaken. Vul 6 muffinvormpjes en zet de broodjes voor 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat de broodjes even afkoelen en eetsmakelijk!

kwarkbroodjes

Voedingswaarde

Per broodje (zoals boven aangegeven recept, met volkorenbloem):
Energie: 237 kcal
Vet: 8 gram
Eiwit: 8 gram
Koolhydraten: 30 gram
Vezels: 5 gram