Tijd voor stamppot!

Het wordt buiten weer kouder. De handschoenen en mutsen worden zo langzamerhand uit de kasten gehaald. En ik… ik krijg heel veel zin in stamppot! Soms vind ik een stamppot wat zwaar vallen vanwege de vele aardappels. Daarnaast redt je nooit zo snel de aanbevolen 200 gram groente met een stamppot. Daarom hebben we hier een recept voor jullie waarmee je wél die 200 gram groente haalt en niet zo zwaar valt! Nog een voordeel: het is zo gemaakt!

stamppot

Tip: omdat deze stamppot erg licht is, is deze perfect voor een zomers avondje. Vervang de andijvie door rucola. Voeg lekker wat pijnboompitjes en eventueel wat geitenkaas toe. Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het kookboek van de voedselzandloper.

Recept

Hoeveelheid: voor 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden

  • 1 bloemkool
  • 50 gram andijvie
  • 40 gram zongedroogde tomaatjes (ook heel lekker zelf te maken bij deze stamppot!)
  • 200 gram kipgehakt
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl laos
  • 1 tl chiliflakes
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Meng het gehakt samen met de kruiden, de knoflook en wat peper en zout (heb je de kruiden niet in huis? Varieer me wat er in je keukenkastje staat). Kneed van het gehakt kleine gehaktballetjes en bak deze in wat olijfolie gaar.
Kook ondertussen de bloemkool (in roosjes gesneden) beetgaar. Giet het water af en stamp de bloemkool fijn met een stamppotstamper (ik heb ook een pureeknijper geprobeerd, maar bij mij werkte dit niet 😉 ).
Meng de andijvie door de stamppot samen met de zongedroogde tomaatjes (in stukjes gesneden) en wat peper en zout.

stamppot

Tip: omdat in dit recept geen aardappel zit, mist het gerecht wat romigheid. Dit kun je oplossen door een scheutje (soja)melk mee te stampen. Let dan wel op dat de stamppot niet te nat wordt omdat de bloemkool ook vrij nat is. Heb je zelf geen problemen met aardappels? Kook dan gewoon 1 à 2 aardappeltjes mee en stamp deze door de stamppot heen. 

Voedingswaarde

Per persoon:

Energie: 485 kcal
Vet: 13 gram
Eiwit: 20 gram
Koolhydraten: 63 gram
Vezels: 20 gram